Paul-Luc Meesen

Honorary Mastercooks
Honorary Mastercooks
Chef: Paul-Luc Meesen

Interview

Wie zijn je Peters?
Daniel Molmans 
Patrick Bogaert

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Als jongste van vier deed ik latijn-wiskunde tot mijn derde middelbaar, en daarna moest ik “vechten” om hotelschool te mogen doen. Ik werd immers verondersteld om, net zoals mijn oudere broer en zussen, verder te studeren.
 
Waar heb je het vak geleerd?
Ik liep 3 jaar Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, en daarnaast heb ik ook veel geleerd tijdens mijn stages. Daarom ook: stageplaatsen zijn zeer belangrijk en worden de dag van vandaag veel te veel ingekort. Ik stelde mezelf en mijn keuken ook constant in vraag. Klanten verwachten immers een “wow” effect, iets wat ze zelf ontdekt hebben en waar ze ook memorabele momenten aan beleefd hebben.

Kan je ons wat vertellen over je carrière? 
Tijdens mijn legerdienst was ik 8 maanden aan de slag in het Astoria Köln, en nadien werkte ik gedurende 1 jaar in “Metropole Hotel” in Brussel en in het restaurant “En Plein Ciel” van het Hilton Brussels. Nadien volgde “L'Oasis” van tweesterrenchef Michel Beuls gedurende anderhalf jaar, waarna ik de grote plas overstak om 2 jaar te gaan werken in het zeer hoog gekwoteerde restaurant “El Bizcocho” van de “Rancho Bernardo Inn” in het Californische San Diego. Na dit Amerikaans avontuur keerde ik terug naar België om aan de slag te gaan in Vasquez in Brugge en het “Kasteel De Klee” in Borgloon. Op 15 december 1989 nam ik restaurant “De Fakkels”  aan de Stationsstraat in Sint-Truiden over, om op 1 februari 1997 over te stappen naar het huidige adres aan de Hasseltsesteenweg in Sint-Truiden. In 2023 heb ik dan de zaak overgelaten aan mijn sous-chef Seppe Bleus en zijn vrouw Liese Bamps.  

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op in het vak?
Niet bepaald naar iemand maar toch vooral naar mensen die volharden en die steeds met hun twee voeten op de grond staan. Ik baal van mensen die grootheidswaanzin hebben. Ik kijk het meeste op naar mijn vrouw, die mij onvoorwaardelijk gesteund en bijgestaan heeft en vooral zeer hard in mij geloofd heeft. Zijzelf heeft altijd het beste van zichzelf gegeven om de klanten een onvergetelijk moment te geven, en dat blijft gegrift als één van de mooie momenten van het leven.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Vroeger heb ik er niet veel tijd voor gehad, maar nu heb ik minder stress door de overdracht van de zaak en geniet ik van de nieuwe vrienden die je er maakt en de nieuwe uitdagingen die zich voordoen, zoals onder andere de reizen naar Azië voor “Monde Sélection”, en nog zoveel meer…