Pascal Devalkeneer

Top Restaurants
Wall of Fame
chef

Pascal Devalkeneer

Le Chalet de la Forêt
Drève de Lorraine, 43
1180 Brussel(Ukkel)
T: +32 (0)2 3745416
Facebook link Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?
Pierre Wynants 
Pierrot Fonteyne

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Helemaal niet, het was echt toevallig! Ik ben naar de universiteit gegaan om verkoopingenieur te worden, maar dat vond ik helemaal niet leuk. Ik wist niet wat te doen en het was mijn vader die het mij voorstelde. In 1984 bevond ik me als leerling-kok in de keuken van “Surcouf” bij Pierrot Van Hauwermeiren. Zo begon het.

Waar heb je het vak geleerd? 
Dat was om te beginnen in de Surcouf, toen ik voor het eerst een keuken binnenkwam als leerjongen en absoluut niet wist wat ik moest doen. Een jaar later zat ik in de “Casse Dalle” en vervolgens trok ik naar “La Truffe Noir”, het eerste gastronomische restaurant waar ik werkte. Bij In het Scholteshof bij Roger Souvereyns leerde ik wat het bestuur van een gastronomisch complex betekende.  

Hoe omschrijf je jouw keuken? 
Ik kook waar ik zin in heb. Daarin volg ik mijn moeder die elke dag groenten klaar maakte. Ze lette er bovendien op dat we heel evenwichtig aten. In mijn bistro presenteerde ik al kort gegaarde vis, met veel groenten, geen boter en room, maar bereidingen met olie van olijven, noten en hazelnoten. Een keuken met veel groenten in verschillende kleuren, op verschillende manieren gekookt; gepocheerd, gestoomd, geroosterd, gekarameliseerd,...

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Roger Souvereyns heeft me in het begin heel goed begeleid. Vervolgens is er Michel Bras, voor mij dé referentie van iemand die zeer nauwkeurig en inspirerend werkt. Dat doet hij al meer dan 30 jaar, steeds op hetzelfde niveau. Hetzelfde met Michel Troisgros. Ik had bij hen de mooiste momenten van mijn leven. 

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Ik heb me bij The Mastercooks of Belgium aangesloten omwille van de verscheidenheid aan grote Belgische chefs die er deel van uitmaken. Ik ben fier dat ik er bij mag zijn. De vereniging tilt ons naar boven, geeft ons een boost en helpt ons om het altijd maar beter te doen. We halen er niet alleen heel wat eer uit, maar ook aardig wat contacten. Het is positief om deel uit te maken van een grote vereniging, zelfs als je, zoals dat bij mij het geval is, weinig tijd hebt om er zeer actief in te zijn.