Luc Broutard

Top Restaurants
chef

Luc Broutard

La Table du Boucher
Rue d'Havré 49
7000 Mons
T: +32 (0)65 31 68 38
Facebook link Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?

Didier Bernard 
Pierre Résimont

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 

Bijna, omdat ik altijd een beetje mee mocht koken met mijn moeder. We woonden in Pas de Calais (Frankrijk). Toen ik 12-13 jaar oud was, gingen mijn ouders op reis om hun 25-jarig huwelijksfeest te vieren en vertrouwden mij een paar dagen toe aan een vriend van mijn vader die een restaurant uitbaatte. Ik mocht er meehelpen in de keuken, wat ik leuk vond, en ik ben er nooit meer uitgegaan. En logischerwijs deed ik op mijn vijftiende een beroepsopleiding en werkte als keukenhulp in de buurt van Bavay.

Waar heb je het vak geleerd? 

Na mijn militaire dienst werd ik aangenomen om in “Château de Montreuil” te gaan werken. Maar toen ik er aankwam, was het kasteel afgebrand. De chef had een nieuw contract in Engeland in de wacht gesleept en hij nam mij mee. Een van de klanten van het restaurant waar ik werkte, kwam me er weghalen, omdat hij een Italiaans restaurant aan het openen was in Bergen. Een soort keuken die ik toen nog niet kende. Na twee jaar nam ik samen met een partner de “Rancho Grill” over, een grillrestaurant in Quévy, waar ik 11 jaar heb gewerkt. Mijn vader had een vriend die verantwoordelijk was voor het slachthuis van Avesnes en zo begon ik meer met vlees te werken. Toen ik later “La Table du Boucher” opende, bleef ik doen waar ik goed in was.

Hoe omschrijf je jouw keuken? 

Ik bied de Belgische en Franse keuken. Een keuken met gegrild en gerijpt vlees, maar ook gestoofde gerechten, gerechten waar werk aan is. Ik wil zo eenvoudig mogelijk met de beste producten werken. Gewoon het product, zonder het ingewikkeld te maken. Mijn voorkeur gaat ook uit naar de lokale klassieke keuken.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?

Ik heb in België niet met grote chefs gewerkt, dus ik kan er geen noemen. Maar chefs zoals Jean-Pierre Bruneau deden uitzonderlijke dingen. Ook Alain Troubat aanbad ik. Onder de restauranthouders die vandaag de dag nog steeds actief zijn, vind ik bijvoorbeeld de keuken van Pierre Résimont erg lekker. Het is mijn stijl.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?

Ik ben Mastercook sinds 2015. Het is leuk om deel uit te maken van de vereniging, maar het is niet altijd makkelijk om aanwezig te zijn op de bijeenkomsten. Sinds Covid gaan de jaren in volle vaart voorbij, en de tijd ontbreekt soms.