Jonas Haegeman

Top Restaurants
chef

Jonas Haegeman

De Vijf Seizoenen
Kasteelstraat 5
9660 Brakel
T: +32 (0)55 42 84 48
Facebook link Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?
Frank Fol 
Robert Van Duüren

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Ik groeide op in het ouderlijke restaurant en hielp al op jonge leeftijd mee in de keuken. Zo groeide mijn belangstelling voor koken. Aanvankelijk wilde ik architect of grafisch vormgever worden, maar al snel vond ik dat ik me ook creatief kon uitleven in de keuken.

Waar heb je het vak geleerd? 
Vanaf het derde middelbaar ben ik naar de hotelschool gegaan. Eerst twee jaar Koksijde, vervolgens 2 jaar Michelbeke en dan nog een specialisatiejaar. Ik heb stage gelopen in ‘t Oud Konijntje en daarna heb ik een jaar bij Frank Fol gewerkt, het laatste jaar dat hij zijn Sire Pynnock had, en dan ben ik bij mijn ouders begonnen. Het was toen nog een brasserie annex tearoom. Moeder deed de tearoom, vader de brasserie, hoewel hij geen kok van opleiding is. Hij had zich bijgeschoold in het avondonderwijs en toen ze dit pand kochten is hij er beginnen koken. Met trial and error. Maar hij is er stapsgewijs in geslaagd om een succesvolle zaak op te zetten. En even stapsgewijs heb ik de kans gekregen om meer gastronomisch te koken. Tot onze ouders beslisten dat we onze eigen weg mochten gaan.

Hoe omschrijf je jouw keuken? 
Creatieve keuken met alles wat groeit en bloeit als vertrekpunt. Puur, licht en verfijnd met een voorkeur voor lokale seizoensproducten. Een gezonde keuken op gastronomisch niveau.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Alle chefs die op een natuurlijke manier werken en hiervoor kwaliteit en creativiteit vooropstellen. Omdat zij de ervaring belangrijker vinden dan de opbrengst.
Elke chef die dicht bij de natuur staat en deze in het bord betrekt is een voorbeeld. Michel Bras bijvoorbeeld of Kobe Desramault. Ik heb veel bewondering voor de manier waarop ze met de natuur werken. En Frank Fol uiteraard.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Inspireren en geïnspireerd worden. Evolueren door samen vooruitstrevend te denken en te werken.