Elien Verhulst

The Young Masters
Top Restaurants
chef

Elien Verhulst

Vlass
Leopoldlaan 246
8430 Middelkerke
Facebook link
Over

Elien Verhulst, chef van restaurant Vlass in Middelkerke, won in november de eerste Trophy Pierre Wynants. Deelnemen aan wedstrijden is voor haar een uitdaging, bevestiging én een leerschool. Vanaf 2023 vervoegt ze de Young Masters.

Interview

Aan de stoof

Elien: "Reeds als kind was ik dol op koken, kookprogramma's en kookboeken. Mijn ouders ontvingen graag mensen en ik hielp dan steeds enthousiast mee. Het lag dan ook voor de hand dat ik naar Hotelschool Ter Duinen in Koksijde zou gaan. Meteen na mijn afstuderen ben ik begonnen bij Stefaan Lauwereins in Vlass. Hij zocht versterking in de keuken en (brede lach) zijn zoon en Vlass-sommelier Kenzo is mijn vriend, dus...

"Voor mij waren de amuses en het dessert, Stefaan stond 'aan de stoof'. Vandaag zijn we samen chef en zijn de rollen omgekeerd. Stefaan is trouwens een fantastische patissier, ik hou daar niet zo van. Mijn schoonmama Tineke Derycke is de zaalverantwoordelijke en Kenzo de sommelier. We zijn een (h)echte familiezaak."

Dol op saus

Elien: "Ik experimenteer graag en bepaal altijd eerst welke technieken ik ga gebruiken en werk dan daarrond verder. Hypes zijn soms een probleem, als iedereen het doet, hoeft het voor mij niet meer. Ik ga het ook nooit ver zoeken, soms breng ik iets spectaculairs, soms gewoon strak, maar steeds moeten producten en smaak primeren. Zo hou ik enorm van een goede homemade pasta met kreeft en saus. Eenvoudig, maar super als combinatie en smaak. Pasta zit trouwens steeds in het menu, ik vind dat nu eenmaal lekker. In de afwerking gebruik ik graag kruiden en bloemetjes en dat niet enkele voor de kleur, ook voor de extra smaak. (lacht) Noem het de vrouwelijke touch.

"Sauzen zijn echt mijn signatuur, ik vind ze superbelangrijk om een gerecht diepte te geven en het volledig af te werken. Ik heb veel geleerd van Stefaan, hij is een fantastische sauzenmaker. Je moet geduld hebben in de keuken, niet altijd lukt alles immers direct en zeker niet bij saus. Ik maak vooraf de basis, maar elke saus wordt elke service weer vers afgewerkt. De saus bij de pasta en de kreeft heeft een stevige smaak, maar kreeft en pasta zijn dan ook heel zacht, de saus zorgt voor power."

Wedstrijden

Elien: "Wedstrijden zijn een uitdaging. Je kan er jezelf bewijzen, leert er nieuwe mensen kennen en ontdekt er nieuwe technieken en producten. Koken voor de Trophy Pierre Wynants en... winnen, was fantastisch! Daardoor ging ik naar Rimini waar ik kookte tijdens de finale van de Europese Vegan Chef Challenge. Een superuitdaging! Alle gerechten moesten vegan zijn wat me volledig uit mijn comfortzone trok want ik kook heel graag met veel boter en room! Het vegan aspect leerde me veel nieuws en ik was blij met mijn tweede plaats.

Young Master

Elien: "Na het winnen van de wedstrijd vroeg voorzitter Cédric Poncelet me of ik wou aansluiten bij de Young Masters. Ik hoefde niet lang na te denken. De wedstrijd was een aangename kennismaking met de Mastercooks geweest. Samen met andere gepassioneerde jonge chefs deel zijn van de vereniging zag ik zeker zitten. En, er zijn zoveel vrouwen met een restaurant, maar te weinig die naar buiten komen."