Dirk Wittebrood

Brasserie
Brasserie
Chef: Dirk Wittebrood
Bistro Pique-nique
Vianenstraat 42
2300
Turnhout
T: +32 0485 42 25 16

Interview

Wie zijn je Peters?
Frank Fol
Freddy Vandecasserie

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Dat wist ik inderdaad vanaf mijn achtste, en dit dankzij mijn grootmoeder. Ze was constant in de keuken aan het werk. Van konijn met bier, waarvan ik steevast de niertjes en lever at, tot “tatjespap” met een zacht gekookt eitje, verse soepen en pudding, waar ik de bodem van de pot mocht uitlikken. Zij heeft de kiem gelegd voor mijn liefde voor alles wat met eten en gastvrijheid te maken heeft. Eten, drinken en samenzijn. Het lag dan ook voor de hand dat ik hotelschool zou gaan volgen.

Waar heb je het vak geleerd? 
Ik kreeg de basis in Hotelschool “Ter Duinen” in Koksijde; best ver van mijn Brusselse thuis. Mijn laatste stage was in Monaco bij Alain Ducasse en onmiddellijk daarna kon ik starten in de “Villa Lorraine” bij Freddy Vandecasserie. Ik bleef er 4 jaar. Hij is mijn mentor. Na 30 jaar droom ik soms nog van mijn opleiding daar; wel in positieve zin.

Hoe omschrijf je jouw keuken? 
Mijn keuken zit vol smaak, en ik noem ze ook origineel. Ik stel ook graag groenten op de voorgrond. De gerechten mogen dan eenvoudig zijn, ze worden met evenveel gedrevenheid en met verse lokale topproducten als een gastronomisch gerecht. De 'korte keten' is voor ons een evidentie. Omdat ik zelf bijna alles lust is de keuze groot enkel.  

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Dat varieert door de jaren heen, maar Freddy Vandecasserie van “La Villa Lorraine” is daar zonder twijfel bij. Ik kijk ook op naar de Franse driesterrenchef Michel Bras, wiens restaurant in Laguiole in de Aveyron meermaals opgenomen werd in de top 10 van de beste restaurants ter wereld. Hij wordt beschouwd als één van de voorlopers van de plantaardige keuken. Daarnaast zijn er een aantal chefs die pioniers waren/zij op het vlak van groenten, zoals kok en auteur Yotam Ottolenghi.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Toen ik in 2019 kon toetreden tot “The Mastercooks of Belgium”, vond ik dat een hele eer. Een erkenning ook voor mijn jarenlange werken en toewijding aan de Belgische gastronomie. Ons kleine land mag best fier zijn op haar vele chefs en alles wat ons samenbrengt over de taalgrenzen heen, van De Panne tot Torgny. “The Mastercooks of Belgium” is een team, ook naar de buitenwereld toe en ik zie dat nog meer evolueren.