Les Brigittines
Interview
Wie zijn je Peters?
Eddy Van Maele
Guy Van Cauteren
Wist je altijd al dat je kok zou worden?
Ik heb nooit getwijfeld over wat ik zou worden. Reeds als kind wist ik het: kok. Mijn moeder kookte gewoon goed en mijn vader heb ik nooit een opmerking over het eten horen maken. Wellicht heb ik de microbe gekregen van mijn grootmoeder langs moeders kant. Mijn grootvader was mijnwerker. Ze hadden een grote tuin en mijn grootmoeder kweekte daarin alle groenten die het gezin nodig had. Ze bakte zelf brood, maakte confituur,… Misschien dat de geuren in haar keuken en de groentetuin van mijn grootouders me wel op weg gezet hebben.
Waar heb je het vak geleerd?
Op mijn vijftiende ben ik aan de hotelschool in Wemmel begonnen. In de weekends ging ik werken in restaurants. Na mijn opleiding werkte ik eerst drie jaar bij Eddy Van Maele, dan twee bij Guy Van Cauteren en tenslotte anderhalf jaar bij Michel Bleys. Daarna heb ik “Les Brigittines” opgestart.
Hoe omschrijf je jouw keuken?
Ik zoek perfectie in de eenvoud. Laat het ons zo zeggen: mooie producten zo goed mogelijk tot hun recht laten komen. Optimaal gegaard, uitstekend op smaak gebracht. En dat is het. Ik hou van een gewoon gebakken pladijs of zeetong, een duifje ‘à la française’ met een gebakken aardappel. Dat zijn de gerechten waar ik zelf van hou en die ik mijn gasten serveer.
Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Eddy Van Maele, Guy Van Cauteren en Michel Bleys. Van die chefs heb ik mijn stiel geleerd. Verder kijk ik op naar alle chefs die met hart en ziel met hun producten werken. Wat ik ook doe.
Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Mastercooks zijn volgens mij vakmensen die met hart en ziel met hun producten werken. En dat doe ik ook.