Bert Meewis

Top Restaurants
chef

Bert Meewis

Slagmolen
Molenweg 177
3660 Opglabbeek
T: +32 (0)89 854888
Facebook link Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?
Frank Fol 
Pierre Wynants

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Ja, mijn ouders zagen meteen mijn interesse voor alles wat met koken te maken had. Ze stuurden me naar de hotelschool Ter Duinen in Koksijde en de rest is geschiedenis, hé.

Waar heb je het vak geleerd? 
Ik ben afgestudeerd aan de Hotelschool van Koksijde in 1988. Veruit het meeste heb ik geleerd in ’t Scholteshof bij Roger Souvereyns. Omgaan met producten, technieken,… kortom, de basis van ons vak. Verder heb ik nog op tal van plaatsen gewerkt en veel opgestoken van de chefs. Zo stond ik onder andere in ’t Fornuis bij Johan Segers en in Sir Anthony Van Dyck bij Marc Van Paesbrugghe aan de stoof.

Hoe omschrijf je jouw keuken? 
Hedendaags klassiek. Voor mij komt eerst de smaak en pas dan de presentatie. Nooit andersom. In de loop der jaren heb ik mijn eigen huisstijl opgebouwd en daar wijk ik niet meer van af. Je moet een ‘rode draad’ hebben door je verhaal. Mensen komen naar een restaurant omdat ze weten waar het voor staat. Je mag natuurlijk op die rode draad ‘dansen’: even erboven, even eronder, maar geen pieken maken.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Ik kende verschillende goede leermeesters van wie ik het vak leerde en naar wie ik opkeek. Denk aan Roger Souvereyns van het Scholteshof, maar ook de mensen van Sir Anthony van Dijck in Antwerpen of Belle Epoque in Leuven. Stuk voor stuk vakmensen.


Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Meestal zeg ik nee als verenigingen mij vragen omdat ik er geen tijd voor heb. De meeste vergaderingen zijn op maandag en dan zijn we open. Ik wil me wel engageren bij The Mastercooks of Belgium omdat ik het bijzonder belangrijk vind om samen te werken met mensen die op dezelfde golflengte zitten. Zeker in tijden als deze is het bovendien niet slecht om als groep onder de aandacht te komen. Zo kunnen we druk uitoefenen. Er is immers veel aan het veranderen in onze sector. Alleen kan je niks, ben je machteloos. Als vereniging sta je veel sterker.