The Mastercooks of Belgium

Cedric Poncelet

Interview 

Cédric Poncelet werd in mei 2015 lid van de Vereniging van Meesterkoks. Deze geboren Luikenaar vestigde zich zo’n 15 jaar geleden in Knokke-Heist. Hij is een dynamische en vriendelijke persoon die, als nieuwkomer bij de Meesterkoks, al meteen een geslaagde integratie in de vereniging op zijn naam mag zetten. Zij die hem kennen zeggen dat dit de normaalste zaak van de wereld is. Hij deed hetzelfde al in 2000 tijdens de opening van zijn restaurant Cédric, in het hart van de Belgische kustgastronomie.

De voorbije zomer ontving hij zijn nieuwe collega’s in Knokke voor een lekkere gastronomische afsluiter van het petanque-tornooi van de Meesterkoks. Zijn ‘blijde intrede’ in de vereniging was een ontspannend moment voor iedereen, waarbij Cédric al enkele goede vrienden kon maken. En die proberen nu zo dikwijls als mogelijk koers te zetten naar onze Belgische kust voor een passage bij Cédric of een halte in zijn aangename nieuwe restaurant, annex tapasbar en loungebar, ‘Bleu Buddha by Cédric’

Het gebeurt wel vaker dat Vlaamse chefs zich in de Ardennen vestigen, maar het is vrij zeldzaam dat een Waalse chef een restaurant opent in Vlaanderen. Waarom heb je je in Knokke gevestigd.
Ik ben inderdaad van Waalse origine en heb hotelschool gevolgd in Heuzy (Spa). Na mijn opleiding heb ik een jaar gewerkt in La Réserve in Knokke. Het was toen dat ik verliefd werd op die plek. Na La Réserve heb ik in een aantal mooie restaurants gewerkt, maar ik ben snel naar Knokke terug gekeerd om er me definitief te vestigen. In de loop van de jaren is mijn liefde voor Knokke niet afgenomen. Ik ben nog altijd zeer blij dat ik een restaurant aan de Belgische kust heb kunnen openen. Het is een streek die ik niet meer wil verlaten.

Je hebt het over mooie restaurants waar u hebt gewerkt. Welke zijn dat ?
Na La Réserve heb ik twee jaar kunnen werken in La Villa Lorraine toen Freddy Vandecasserie er nog 2 Michelinsterren had. Daarna hebt ik een jaar in Trèfle à 4 in Genval gewerkt met Michel Haquin die toen ook een ster had. Vervolgens ben ik naar Londen getrokken waar ik een jaar heb gewerkt bij de gebroeders Roux (drie sterren). Daarna heb ik de opening gedaan van een hotel-restaurant op Cyprus. Bij mijn terugkeer ben ik naar Jean-Pierre Bruneau gegaan die toen ook nog drie sterren had. En na dit alles ben ik, om niet te zeggen definitief, naar Knokke terug gekeerd, om er in 2000 mijn eigen restaurant Cédric te openen.

Hoe was de evolutie van je keuken de voorbije 15 jaar ?
In het begin was de kaart kort en eerder eenvoudig. In twee tot drie jaar tijd is ze geëvolueerd naar een meer gastronomische keuken. In 2006 hebben we veranderingswerken uitgevoerd en vooraan een grote veranda geplaatst die uitgeeft op de straat en heb ik meer personeel aangeworven.

In 2015 heb je je opnieuw op het culinaire voorplan gezet. Wat zijn de nieuwigheden ?
Buiten de opening van een tweede zaak, het Bleu Buddha Restaurant by Cédric, waarover ik u verder vertel, was er zeker mijn toetreding tot de Meesterkoks in mei laatstleden, waarover ik zeer fier ben.

Hoe ben je lid geworden van de Vereniging ?
Het zijn mijn vrienden Frédéric Cardinael, van de Sanglier des Ardennes in Durbuy, en Daniel Joly uit Colorado, die me enkele jaren geleden vertelden over de Vereniging van Meesterkoks. Ik heb altijd de mensen bewonderd die er deel van uitmaakten, ook van hun werk en de vereniging zelf. Ik ben nu 40 jaar, ik heb al 15 jaar een eigen restaurant en ook een andere maturiteit, maar ik heb altijd zin om nieuwe dingen te ontdekken. De vereniging helpt me daarbij om te evolueren. In de toekomst zal ik er veel tijd in investeren en actief zijn. Als ik iets doe, dan doe ik het grondig en dat zal ik ook doen. Ik hou ervan om mensen te ontmoeten die verliefd zijn op ons vak, mensen met een echte passie zoals ik.

Hoe zie je de rol van de Meesterkoks in het buitenland ?
Het lijkt me belangrijk om onze gastronomie en onze producten te vertegenwoordigen in het buitenland. We moeten blijven verder gaan om ons land , onze producten en onze talenten te vertegenwoordigen. En we mogen ons niet tevreden stellen met België of met Frankrijk om onze beste producten te promoten. Ik ben naar Portugal gegaan, naar Milaan en ik voorzie ook om met de Meesterkoks naar Chili te reizen in januari 2016.

Met al die nieuwe activiteiten en de reisprojecten naar het buitenland, heb je nog heel wat werk voor de boeg. Kan je er nog iets meer over vertellen?
Zoals ik al zei hebben we net voor de zomer in Knokke, samen met een partner (die het magazine Bleu Buddha uitgeeft en feestelijke evenementen organiseert) het Bleu Buddha Restaurant by Cédric geopend. Dat is mijn tweede restaurant, maar het is wel van een andere soort. De keuken blijft kwaliteitsvol, maar is veel eenvoudiger en daarmee meer toegankelijker voor iedereen. Mijn rechterhand in de keuken en mijn zaalverantwoordelijke van Cédric werken er. Ik heb de kaart samengesteld en kom er elke dag kijken of alles goed verloopt. We hanteren  modeste prijzen. Het is er ondertussen al een drukte van jewelste, omdat de klanten het kader appreciëren, de rust en de omgeving. We liggen een beetje buiten de stad in een industriële, maar toch zeer groene zone. We organiseren bovendien ook, zowel binnen als buiten, feesten. Het hedendaagse en gepersonaliseerde kader bevalt vooral een jonger cliënteel dat bovendien de mogelijkheid heeft om uit te gaan in de discotheek die we naast het restaurant hebben geopend. Op zaterdag of zondagmiddag komen ook mijn klanten van Cédric er graag eten. We serveren dan tot 19 uur een driegangen lunch. We zijn nu zes maanden later en mogen al van een groot succes spreken.

Voor de rest, buiten mijn voornemen om meer tijd in de vereniging te investeren, wil ik ook meer reizen dan vroeger. Zo verheug ik me er op om in januari, met de leden van de vereniging en enkele vrienden, deel te nemen aan de ontdekkingsreis naar Chili, en om er de wijnen en producten te leren kennen.

Restaurant Cédric - Koningslaan 230 - 8300 Knokke-Heist –  050/ 60 77 95 – www.restaurant-cédric.be