3 Bereidingen van het lam

4
vlees gerecht
45
Ingrediënten
  • 500 g lamsnek (zuiver)  
  • 2 lamsfilets  
  • 500 g lamsschouder (of lamsstoofvlees)  
  • 150 g doperwtjes  
  • Gefermenteerde sinaasappel 
  • Opgelegde kumquats 
  • Wortelcrème  
  • 33 cl Kasteelbier Rouge  
  • 1 l lamsfond  
  • 2 eetlepels Luikse siroop  
  • 200 g gember 
  • 4 rode pepers 
  • 4 stengels citroengras 
  • 4 uien  
  • 0,7 l kippenbouilon  
  • 0,5 l kokosmelk 
  • Eventueel sesamzaadjes  
  • 250 g wortelen 
  • 1 l room 
  • 1 vanillepeul  
  • 1 citroen 
Bereidingswijze

Voor de lamsnek 

  • Pekel de lamsnek 12 uur met colorozozout.  
  • Spoel daarna af en rol het vlees mooi rond op in plasticfolie.   
  • Breng op smaak en trek het vlees vacuüm.  
  • Gaar tussen 3 en 5 uur op 63°C.  

Voor de rendang 

  • Snij de lamsschouder voor het stoofvlees.  
  • Snij 50 g gember, 1 rode peper en 2 uien in fijne brunoise en kneus 2 stengels citroengras.   
  • Stoof deze aan, voeg het vlees toe en breng op smaak met peper en zout.  
  • Blus met de kokosmelk en 0,5 l van de kippenbouillon en breng kort naar het kookpunt.  
  • Laat dit sudderen op een laag vuur en roer regelmatig om (mag niet meer koken).  
  • Laat op het vuur staan tot wanneer alle vocht volledig is verdampt.   
  • Werk eventueel af met sesamzaad.  
  • Hou warm om te serveren.
     

Voor de glazuur  

  • Snij 1 ui, 2 rode pepers en de rest van de gember grof en stoof aan.  
  • Blus met gelijke delen Kasteelbier, Luikse siroop en vleesjus.  
  • Laat dit reduceren op een laag vuur.   
  • Lak de lamsnek net voor het serveren, laat glaceren in de oven of onder de salamander.  

Wortelcreme 

  • Schil de wortelen.  
  • Laat deze garen in gelijke delen room en kippenbouillon (voeg eventueel 1 vanillepeul toe).    
  • Draai glad in de Thermomix en breng op smaak met peper en zout.        

Lamsfond 

  • Reduceer de rest van de lamsfond, voeg er wat boter aan toe en eventueel zeste van citroen, kruid met peper en zout.  

Doperwten  

  • Stoof de doperwten aan.  
  • Voeg er kruidenolie en verse kruiden aan toe.   
  • Blus met een beetje kippenbouillon en laat glaceren in de pan.   

Kumquats 

  • Snij de kumquats in schijfjes.  
  • Kook een suikersiroop op basis van 1 deel suiker en 2 delen water.  
  • Voeg eventueel specerijen toe  en kook dit samen op.  
  • Laat de kumquats hier zeker  24 uur in trekken en bewaar koel.  

Gezouten sinaasappel 

  • Snij de sinaasappel in en voeg er grof zeezout aan toe.   
  • Voeg eventueel andere specerijen toe en sluit dit af in een weckpot.  
  • Laat dit minstens  1 maand staan voor gebruik.  

Lamsfilet 

  • Bak de lamsfilet.   
  • Kruid met peper en zout.  
  • Bak 2 minuten in een voorverwarmde oven op 185°C.  
  • Werk af met citroenzeste. 

TIPS

  • Zorg bij het indraaien van de lamsnek in plasticfolie dat deze strak verpakt zit en mooi rond is.  
  • Zorg dat de rendang rustig kan sudderen op laag vuur en niet kookt.  
  • Bewaar de rest van de rendang voor de dag erna met wat rijst en groenten.