The Mastercooks of Belgium

Z-Mastercooks, zoveel meer dan een kookprogramma

Topchefs, topgerechten en topstory’s

Vanaf zaterdag 24 september loopt op Kanaal Z én Canal Z de nieuwe reeks Z-Mastercooks. Dit programma, gerealiseerd in samenwerking met The Mastercooks of Belgium®, beperkt zich niet tot hetklaarmaken van lekkere gerechten maar biedt een veel bredere kijk op de wereld van de gastronomie.  In elke aflevering komt een Meesterkok aan het woord en een Meesterkok aan het fornuis. Frank Fol, voorzitter van The Mastercooks of Belgium®, opent elke aflevering. Annick Ruyts is de gastvrouw in de gloednieuwe Dovy-studiokeuken van Kanaal Z.

De Chef
Dat de Belgische gastronomie tot de wereldtop behoort danken we niet alleen aan het talent en de creativiteit van onze topchefs, maar ook aan hun doorzettingsvermogen en zakelijk inzicht. In elke aflevering van Z-Mastercooks komt een Meesterkok aan het woord. Hij spreekt over zijn restaurant, zijn keuken en geeft zijn visie op het vak en de zakelijke aspecten ervan. Een toprestaurant is immers ook een zakelijke onderneming die professioneel moet gemanaged worden. En daar komt heel wat bij kijken. Chef van dienst in de eerste aflevering van Z-Mastercooks is Filip Claeys van De Jonkman te Brugge.

De Producent
Geen goed gerecht, zonder goede basisproducten. En dat hebben we zeker in ons land. Elke topchef gaat in zijn aflevering van Z-Mastercooks op bezoek bij een van zijn leveranciers/producenten en stelt de zaakvoerder van het bedrijf voor aan de kijkers. We leren zo niet alleen het product kennen maar ook de man of vrouw achter het product. In de eerste aflevering gaan we op bezoek in de Vismijn van Zeebrugge.

De Expert
Elke chef moet een expert zijn. Kennis en techniek vormen een belangrijk onderdeel van het gastronomisch gebeuren. De innovaties gaan bijzonder snel en steeds nieuwe toestellen en producten doen hun intrede in de keuken. Ook op het vlak van allergenen, intoleranties en diabetes veranderen de eisen en verwachtingen van het publiek snel. In elke aflevering van Z-Mastercooks gaan we op bezoek bij een expert. In de eerste aflevering wordt het online reservatiesysteem RESENGO voor restaurants voorgesteld.

Het Recept
En uiteraard wordt er ook gekookt in Z-Mastercooks. In de Dovy-studiokeuken met AEG toestellen gaat een tweede Meesterkok aan de slag met Belgische producten. De chefs brengen een hedendaagse en originele recepten en geven tips aan de kijkers. De recepten kunnen online bekeken worden op de website van Knack Weekend.

The Mastercooks of Belgium®
“Z-Mastercooks betekent voor The Mastercooks of Belgium® een unieke kans om ons vak – waar we zo aan gehecht zijn – voor te stellen aan een professioneel publiek” zegt voorzitter Frank Fol. “De kijkers van Kanaal Z zijn meerwaardezoekers en professionals. Zij zullen ongetwijfeld het vakmanschap en meesterschap van onze chef weten te waarderen. Voor The Mastercooks of Belgium® biedt het programma ook de gelegenheid om onze vereniging en de culinaire community die we opbouwen aan de kijkers van Kanaal Z voor te stellen. De projecten van The Mastercooks of Belgium®, zoals De Ster van de Belgische Keuken, 100% Lunch en De Week van de Belgische keuken komen uiteraard aan bod. Elke aflevering besluit met een agenda van de vele culinaire activiteiten van de vereniging. Info: The Mastercooks of Belgium 

(tekst: Tine Bral)

Z-Mastercooks loopt van 24 september tot 27 november en komt tot stand in samenwerking met productpartners Dovy, AEG en Milcobel (Brugge Kaas), en met de steun van Point Virgule en Knack Weekend.

Het programma kan ook online bekeken worden  via www.kanaalz.be en www.canalz.be. Alle recepten zijn online raadpleegbaar op http://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/