Taartje van zure kersen in bladerdeeg – coulis met Maury en vanilleijs - Jan Van den Bon

4
Ingrediënten
  • 8 cirkels bladerdeeg, 12 cm diameter
  • 4 cirkels bladerdeeg 6 cm diameter
  • 400 g zure kersen
  • Maury wijn
  • kersensap
  • suiker, bruine suiker
  • vanilleijs (½ liter melk, 5 eidooiers, vanillestok, 100 g suiker, 10 g actiglace)
  • platte kaasboter (4 eidooiers, 120 g platte kaas, 50 g suiker, 30 g boter)

Bereidingswijze

Bak vier  van  de bladerdeegcirkels (12 cm) tussen twee platen half, ongeveer 6 minuten.

Steek de vier andere cirkels (12 cm) uit met een diameter die 2 cm kleiner is . Smeer deze ringen in met een mix van 100 g bruine suiker en 1 ei en bestrooi met kristalsuiker. Plak de ringen op de half gebakken cirkels met eidooier, leg hierop een tiental kersen en overgiet met beslag van 1 ei, 100 gr suiker, ½ dl kersensap. Bak 10 minuten.

Laat de rest van de kersen 15 minuten sudderen in 4 dl Maury met 50 g suiker, kaneel en 1 dl kersensap.  Dik het sap  lichtjes aan met xanthaan.

Smeer de 4 kleine bladerdeegcirkels in met suikerwater ( ½ dl water, ½ dl kersensap, 100 g suiker) en bak 10 minuten.

Maak het  vanilleijs en lepel het in een apart gekoeld met een beetje kersenstroop en  het suikergebak

Meng voor de platte kaascrème 4 eidooiers in een pannetje op het vuur met 120 g platte kaas en 50 g suiker. Monteer na het dikken met 30 g boter.

Maak een kadertje op bord met de platte kaasboter. Schik de taart en het ijs en werk af met de kersen en bladerdeegschilfer.