The Mastercooks of Belgium

Carpaccio van sint-jakobsnootjes - Richard Hahn

Aantal personen 
4
Ingrediënten 
  • 12 rauwe sint-jakobsnootjes, zeer vers (alleen de witte noten)
  • 120 g jonge gemengde salade (mesclun)
  • 4 el groene linzen (variëteit: du Puy)
  • 8 noten
  • 2 waltomaten
  • bieslook
  • citroenssap

voor het kooknat van de linzen:

  • 2 dl gevogeltefond
  • 50 g stukjes gerookt spek
  • 1 wortel
  • 1 ui met 1 opgeprikte kruidnagel
  • knoflook
  • tijm
  • laurier

voor de vinaigrette:

  • 1 dl arachindeolie
  • 1 ½ dl notenolie
  • 5 cl olijfolie
  • 2 ½ cl frambozenazijn
  • 2 ½ cl rode wijnazijn
  • ½ el mosterd
  • peper en zout
Bereidingswijze 

Kraak, pel en hak de walnoten.
Was de gemengde sla en schud hem goed droog.
Ontdoe de tomaten van vel en pitjes en snijd het vruchtvlees in kleine dobbelstenen.
Rooster de stukjes walnoot in een heet pannetje, met een beetje olie.

Voor de vinaigrette:
Laat wat zout oplossen in de wijnazijn en klop dan met een garde al de ingrediënten tot een homogene emulsie.

Voor het kooknat van de linzen:
Kook de linzen in het nat met de geurige ingrediënten onder deksel gedurende 20 minuten. Laat uitlekken en afkoelen.

Snijd de sint-jakobsnootjes horizontaal in fijne plakjes, ongeveer 2 mm dik. Leg ze naast elkaar op een groot bord. Strooi er een weinig zout en peper over en besprenkel zorgvuldig met wat vinaigrette. Zet ze koel.

Versnijd de gemengde sla. Doe er zout, peper en de rest van de vinaigrette op. Voeg ook de linzen toe. Meng goed.

Bordschikking:
Leg de sla mooi cirkelvormig en ongeveer 1 cm dik in het midden van de borden. Schik er de sint-jakobsplakjes op, elkaar licht overlappend. Bestrooi met de gehakte noten, het gesnipperde bieslook en de dobbelsteentjes tomaat.