Tanguy De Turck

Top Restaurants
chef

Tanguy De Turck

Le Vieux Château
Rue Docteur Degavre, 23
7880 Flobecq
T: +32 496 75 36 79
Facebook link Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?
Patrick De Gendt 
Philippe Vanheule

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Ik heb altijd een grote belangstelling gehad voor eten en drinken, vooral dan wijn. Mijn vader was wijnimporteur en op jonge leeftijd had ik al het geluk om van uitzonderlijke wijnen te proeven. Bij ons thuis werd er ook lekker gekookt. De beste producten werden daarvoor gebruikt. Mijn moeder reed naar de beste slager, mijn grootvader reed naar Zeebrugge om verse vis,… Maar het is pas na mijn studie sociologie dat ik ben beginnen beseffen dat ik creatief wou bezig zijn.

Waar heb je het vak geleerd?  
Ik heb geen diploma of stage gedaan. Ik ben autodidact en ik heb veel van thuis uit geleerd. Voor ons was het normaal dat een vol-au-vent met bouillon van de karkas werd gemaakt. De restjes van het karkas werden gegeten met een hard gekookt eitje en verse tartaarsaus.
Voor de rest heb ik veel geleerd via YouTube en met heel veel uren proberen en mislukken op technisch vlak. Mijn smaakbibliotheek werd al van jongs af opgebouwd.

Hoe omschrijf je jouw keuken? 
Een keuken is steeds in evolutie, dat is wat gastronomie zo boeiend maakt. Er is geen “point final”. Ik hou veel van de Scandinavische keuken, het product en de eenvoud. De basis blijft voor mij wel de Franse keuken maar ik probeer daar een eigen invulling aan te geven. Groenten spelen ook een cruciale rol in mijn keuken en ik ga mij er nog verder in verdiepen.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Na een etentje in Oud Sluis was ik zo van mijn sokken geblazen dat ik het bij het buitenkomen wist dat het dat was wat ik wou gaan doen, maar ook dat ik daarvoor nog veel ging voor moeten oefenen. Sergio Herman is dus een groot voorbeeld voor me.
Maar ook de restaurantbezoeken aan “In de Wulf”, later Chambre Séparée (Kobe Desramaults), Hof van Cleve (Mastercook  Peter Goossens), Hertog Jan (Mastercook Gert De Mangeleer) en Bartholomeus (Bart Desmidt) hebben in België een grote indruk op mij gelaten.
En in het buitenland zijn Eric Vildtgaard, Nicolai Nørregaard, Arnaud Donckele en Mastercook René Mathieu enkele van de vele hele goede chefs die voor mij een bron van inspiratie zijn.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Amai, dat is een beetje irreëel. Alles gaat plots heel snel voor mij. Ik had nooit durven dromen dat ik en mijn restaurant zo zouden worden opgemerkt. Nu worden opgenomen in een organisatie die zowat alle grote chefs van het land verenigt, is een hele eer voor mij en een bewijs dat je moet durven dromen en vooral geloven in je dromen.