
La Granja 4
Interview
Wie zijn je Peters?
Patrick De Gendt
Dirk Vandendriessche
Wist je altijd al dat je kok zou worden?
Hoewel ik ooit koos voor een studie boekhouden, ontvlamde mijn liefde voor koken al op mijn zestiende. Het begon met afwassen in een tearoom, een bescheiden start om wat bij te verdienen. Maar tussen de dampende kopjes en klaterende servies sloop de horeca voorgoed mijn bloed binnen. Vanaf dat moment klom ik, met vastberadenheid, trapje voor trapje omhoog in de restaurantwereld.
Waar heb je het vak geleerd?
De voorbije jaren leerde ik het vak in de praktijk – met vallen en opstaan, maar vooral: blijven opstaan. Als autodidact, gedreven door een grenzeloze passie voor gastronomie, opende ik hier in Brakel een culinair tapasrestaurant. Wat begon als een droom, groeide uit tot een vaste waarde in de Vlaamse Ardennen, waar gasten volgens eigen zeggen ‘terugkeren voor de pure smaakbeleving’. Het geheim? Altijd kritisch blijven, ook voor mezelf. Elke dag proeven, bijsturen en streven naar beter. Zo schrijf je samen met je team én je klanten een succesverhaal.
Hoe omschrijf je jouw keuken?
De visie in de keuken van La Granja 4 draait om de kwaliteit van het afzonderlijke product, en wordt gedreven door een streven naar het optimale op basis van eenvoud.We werken nauw samen met onze leveranciers, voornamelijk kleine producenten uit de Vlaamse Ardennen, en met respect voor duurzaamheid en natuur. Daarnaast kunnen er ook andere streken met topproducten in de kijker worden geplaatst. De keuken wordt naar mijn mening alsmaar mondialer, met technieken en bereidingen van over heel de wereld.
De gerechten, amuses of tussengerechten worden niet op een klassieke manier geserveerd, maar eerder frivool en speels, met veel structuren en “side dishes” tussendoor, en steeds met respect voor de basis.
Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Ik kijk al jaren op naar diverse autodidacten zoals Mastercook Vicky Geunes, Mastercook Alex Clevers of Marcello Ballardin en Edwin Menue.
Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Ik vind het een grote eer om lid te zijn van “The Mastercooks of Belgium”. Het is een hele erkenning. Persoonlijk vind ik het ook leuk om jongere chefs te helpen en recepturen uit te