Seppe Bleus

The Young Masters
Top Restaurants
chef

Seppe Bleus

De Fakkels
Hasseltsesteenweg 61
3800 Kerkom St. Truiden
Facebook link
Over

Na 33 jaar gaf mastercook Paul-Luc Meesen op 1 maart 2023 zijn keuken door aan zijn souschef Seppe Bleus. Een bewuste en gerichte keuze aan beide kanten want Seppe groeide zowat op in De Fakkels.

Interview

Van jobstudent tot chef

Seppe: "Ik wou reeds als jonge jongen kok worden en het was logisch dat ik hotelschool zou volgen, het werd die van Herk-de-Stad. Op mijn vijftiende begon ik als jobstudent in De Fakkels bij Paul-Luc en na mijn afstuderen ging ik er vast werken in de keuken. Enkele jaren geleden werd ik zijn souschef.

"Het was steeds mijn droom een eigen restaurant te hebben en ook mijn vrouw Liese zag dit helemaal zitten. Toen Paul-Luc en zijn vrouw Nicole ons voorstelden het restaurant over te nemen, moesten we niet lang nadenken. Zowel in keuken als zaal wisselen we van plaats (lacht) de sous wordt chef. Liese neemt het gastvrouwschap over van Nicole. Wat we allebei heel fijn vinden is dat Paul-Luc en Nicole nog twee jaar gaan meelopen in de zaak en zo nog tot het team gaan blijven behoren. Alle verantwoordelijkheid komt wel op mijn schouders. Van jobstudent tot chef... (lacht)

"Zelf het keukenteam leiden is best een uitdaging, maar een die ik graag aanga. We hebben een heel hecht team, keuken en zaal. Iedereen is hier al minstens 7 jaar en sinds kort is er iemand bij gekomen die hier al 3 jaar als flexi werkt. We zijn eerder een familie dan een bedrijf. We doen regelmatig een evenement samen. Dat is belangrijk, je kunt samen meer bereiken dan alleen. Het belangrijkste is om altijd rustig te blijven en naar oplossingen te zoeken."

Eigen toetsen

Seppe: "Aan de kaart plan ik niet echt veel wijzigingen, Paul-Luc en ik stelden ze immers al samen op. Het blijft de verfijnde Franse keuken van De Fakkels al zal ik zeker enkele eigen toetsen zetten. Ik hou van experimenteren met smaken, maar het belangrijkste blijft: lekker tegen een betaalbare prijs. De Fakkels heeft veel vaste klanten die vaak op zondagmiddag met de hele familie komen eten. Dat is een belangrijk gegeven, maar omdat ook het team familie heeft, zijn we op maandag en dinsdag gesloten.

Allergie

Seppe: "Toen ik op mijn achtiende tijdens een reis in Italië in het ziekenhuis belandde, stortte mijn wereld in. Ik had net genoten - vond ik toch - van een pasta vongole toen ik een ....shock kreeg. Tot dan had ik nooit last gehad, maar het bleek dat ik allergisch was aan schaal- en schelpdieren. Plotseling lag mijn grootste droom aan diggelen. (diepe zucht) Nu is dit onder controle met cortisone en ik let enorm op wat ik eet. Paul-Luc heeft er altijd begrip voor gehad. Het verhindert me niet schep-en schaaldieren klaar te maken, ik bedenk de recepten en wie niet allergisch is - alle anderen - proeven en geven feedback.

"Mijn eigen allergie heeft gemaakt dat ik heel open omga met vragen naar aanpassingen in het menu. Ik ga het problematische product niet zomaar weglaten, maar een volwaardig, creatief  alternatief bedenken."

Young Master

Seppe: "Ik ben een zeer rustige chef die graag op de achtergrond blijft. Heb het ook niet van de daken geschreeuwd toen ik De Fakkels overnam. Als Young Master wil ik dan ook als stille kracht de vereniging verder bekendmaken. Ik vind het heel fijn om met collega's in contact te komen en ideeën en visies uit te wisselen over het beroep, dus niet enkel het koken. Interessant om naar mensen te luisteren die meer ervaring hebben als ik. Horeca is een zwaar beroep en er is engagement nodig, ik zal graag meewerken aan evennementen, maar je kan wel niet bij alles aanwezig zijn."