Mario Aerts

Belgian ambassador in the world
chef

Mario Aerts

SamSam Bistro
Plaza Baja 9 Local 1
29120 haurin el Grande, Spanje
T: +34 600 39 36 26
Facebook link Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters? 
Robert Van Duüren
Claude Dupont

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Ik heb helemaal geen horeca-roots. Niemand van mijn familie werkte in de horeca. Ik denk dat mijn fascinatie voor koken er bij mij van kleins af in zat. Mijn moeder kan bijzonder goed koken en als kleine pagadder mocht ik naast haar staan en mee in de potten roeren.

Waar heb je het vak geleerd? 
Na mijn opleiding restaurant en keuken in Coloma Mechelen, ging ik werken in verschillende restaurants om ervaring op te doen. Het was mijn droom een eigen zaak te beginnen en gelukkig wou mijn vrouw Annick meestappen in het verhaal.

Hoe omschrijf je jouw keuken? 
Ik ben altijd fan geweest van de klassieke Franse keuken. In mijn keuken vind ik het leuk om gerechten te brengen met eerlijke producten waarbij de versheid primeert.
Veel groenten en verse vis daar werk ik graag mee.
Geen diepvriesproducten of afgewerkte gerechten voor mij. Ik vind het geweldig om alles zelf te maken; van brood, fonds, bouillons,... tot aan de koekjes toe.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Mijn grote leermeesters waren Stan Van Den Eynde (chef bij de Potaarde en La Pérouse) en Marc Van Tongel (Restaurant 't Silveren Claverblat). Chef Stan was als een tweede vader. Bij hem heb ik mijn stiel echt geleerd. In het begin heb ik wel afgezien, maar hij heeft me alles geleerd. Ik weet nog goed wanneer hij tegen me zei “trek je ogen open, je bent mijn laatste sous-chef, als je wil, leer ik je alles”. En dat heb ik gedaan. Door hem ben ik de chef die ik nu ben. Vergeten zal ik hem nooit.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Het is voor mij een enorme eer om bij “The Mastercooks of Belgium“ te mogen horen. Daar ben ik heel trots op. Ik ben er goed ontvangen door de andere chefs en het is altijd leuk om ze terug te zien en gedachten uit te wisselen, nieuwe ideeën op te doen of problemen te bespreken. De vereniging is voor mij ook een inspiratiepunt.