Gino Lemmens

The Young Masters
The Young Masters
Restaurant
Restaurant
Chef: Gino Lemmens
Les Années Folles
Mechelsesteenweg 112
2018
Antwerpen
T: + 32 3 216 33 03

Interview

Wie zijn je Peters?
Bart Zaman
Frank Fol

Wist je altijd al dat je kok zou worden
Ik wilde eerst dierenarts worden, maar omdat de studies mij te moeilijk leken, opteerde ik voor een kleine stedelijke hotelschool in Antwerpen, ook al had ik niet meteen een gastronomische achtergrond. Ik ben altijd wel het type geweest dat zelf veel wil leren.

Waar heb je het vak geleerd?
Ik kreeg de kookmicrobe te pakken toen ik op stage mocht bij Jan Buytaert van restaurant Belle-fleur in Kapellen. Nadien heb ik gewerkt in restaurants die zich net onder het Michelinsterrenniveau situeerden. Ik heb er veel geleerd en mijn passie voor het ambacht kunnen ontwikkelen. Die passie moet je volgens mij trouwens in elk vak hebben.

Hoe omschrijf je je keuken?
Ik heb respect voor de “oude stempel” in de keuken. Ik probeer echter de klassieke Franse keuken te verlichten en er een eigenheid aan geven. 

Specerijen en kruiden vind ik heel belangrijk, en daar wil ik dan ook het verschil mee maken, ook omdat de Belgische keuken nogal braaf is wat specerijen betreft. Ik gebruik specerijen uit de gehele wereld. 

Ik ben ook iemand die niet elke dag hetzelfde wil bereiden. Ik laat mijn gerechten dan ook nooit bv. een jaar lang op de kaart staan; er moet nu eenmaal afwisseling zijn. Er is overigens niets in de natuur dat je een heel jaar door kan verkrijgen.

Wie zijn je grote voorbeelden? Naar wie kijk je op?
Eigenlijk kijk ik naar niemand specifiek op, maar ik heb wel respect voor iedereen die zijn of haar job goed uitoefent. 

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging van Young Masters? 
Ik heb het leuk gevonden om die erkenning te krijgen, en ik ben er ook trots op dat ik dit bereikt heb. Het geeft ook veel vertrouwen in je verdere ontwikkeling. Ook kom je dan eens samen met alle Mastercooks. Het zijn stuk voor stuk chefs waarvan je veel kan leren.