Arabelle Meirlaen

Mastercooks - Top Restaurants
Wall of Fame
chef

Arabelle Meirlaen

Arabelle Meirlaen
Michelin
A Michelin Star
Gault&Millau
18.0/20
a koks Toc from Gault&Milau a koks Toc from Gault&Milau a koks Toc from Gault&Milau a koks Toc from Gault&Milau
We're Smart Green Guide
A we're smart radish A we're smart radish A we're smart radish A we're smart radish A we're smart radish
Chemin de Bertrandfontaine 7
4500 Marchin
T: +32 (0)85.25.55.55
F: +32 (0)85.25.55.55
E: info@arabelle.be
Facebook link Facebook link
Over

Arabelle Meirlaen werd pas verkozen tot chef van het jaar 2014 bij Gault&Millau, is de enige vrouwelijke chef van België met een Michelinster, en sinds dit jaar een van de nieuwe leden van de Meesterkoks van België. Ze brengt naast veel expertise, ook veel elegantie en nederigheid naar de vereniging. Want de talentvolle Arabelle, zelfs al wordt ze over het hele land bekend en geprezen, is zonder twijfel een van de meest bescheiden chefs van onze contreien. Bescheiden en met heel veel empathie voor haar medewerkers, zowel voor de kleine lokale producent, als voor haar toegewijde souschef of voor haar metgezel Pierre Thirifays, die onlangs nog werd verkozen tot beste sommelier in de Gault&Millau gids 2013. Het leven ziet er mooi uit voor Arabelle en haar getrouwen. Op het eind van vorige zomer verhuisde ze samen met Pierre hun kleine restaurant in Huy naar hun grote privéhuis in Marchin. Van de stad naar de bossen en haar moestuin, midden in de mooie Luikse natuur. 

Interview

U bent onlangs lid geworden van de Vereniging van Meesterkoks. Waarom nu ?

Het is de allereerste vereniging waar ik me bij aansluit. Ik kom erg vaak in de media en vond het tot nu toe niet nodig. Bovendien had ik te weinig tijd om me ermee bezig te houden. Maar nu heb ik geen zin meer om alleen in mijn hoekje te blijven. Ik hou van het idee om alle mensen van hetzelfde beroep, die op dezelfde manier en met dezelfde passie werken, samen te brengen.

Wat is uw kijk op de vereniging en wat verwacht u ervan ?

Het is in elk geval een uitstekende informatiebron die me zal toelaten om beter op de hoogte te zijn van wat er in mijn domein gebeurd. Ik zal wel niet aan alle evenementen kunnen deelnemen, maar ik probeer op de meest belangrijke aanwezig te zijn en contact te houden met mijn collega’s. Het koksvak is een beetje zwaar om voeling te houden met gelijkgestemden als je geen deel uitmaak van een vereniging. De Meesterkoks van België groepeert niet alleen personaliteiten van hoog niveau, maar krijgt op dit moment een bijzonder nieuw dynamisme, waar de vereniging nood aan had. Het was trouwens René Matthieu van La Distillerie in Bourglinster, een chef die ik zeer waardeer, die mij heeft aanbevolen om me bij de Meesterkoks aan te sluiten. Hij had me veel goeds vertelt over de vereniging. Bovendien komt zijn zoon bij mij werken. De jongen is net afgestudeerd van de hotelschool. Het is deze solidariteit en empathie die ik het meest apprecieer.

Hoe omschrijft u het principe van uw ‘intuïtieve keuken’ ?

Ik noem het de keuken van het gezond verstand. Het is een keuken die dicht bij de natuur staat en die intuïtief aandacht heeft voor al wat goed is voor onze gezondheid. Ze doet goed aan mijn lichaam, aan het menselijke lichaam in het algemeen. Het is heel belangrijk om te weten wat je moet eten om je goed te voelen, om geen slechte associaties te maken, om alert te zijn voor de producten van het seizoen en van wat er lokaal beschikbaar is, maar ook van wat de natuur ons levert en van alles wat heilzaam is voor ons.

Is er een verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke keuken?

Dat is een vraag die me dikwijls wordt gesteld. Ik antwoord altijd met wat mijn klanten over mijn keuken vertellen. Want zij kunnen me bij uitstek zeggen of ze een verschil zien. Ze antwoorden me dat een vrouw meer belangstelling heeft voor de details, dat ze meer bezorgd is voor het geheel van de dingen zoals de smaak die in elke bereiding en in elk ingrediënt aanwezig moet zijn. Een vrouw heeft ook meer aandacht voor het nutritionele evenwicht en voor de vertering van de gerechten. Dat geldt in elk geval voor mij en voor wat men over mijn keuken denkt.

Welke producten en toestellen zijn voor onmisbaar in uw keuken?

Groenten en kruiden zijn mijn belangrijkste producten. Ik kweek ze bovendien meer en meer in mijn eigen tuin. Wat de toestellen betreft kan ik niet meer zonder mijn Vitamix. Ik werk veel met rauwe producten en gaar erg veel op lage temperatuur.

U hebt veel empathie voor de mensen rondom u. Wie kan u absoluut niet missen?

Mijn wederhelft Pierre die, buiten het feit dat hij de vader van mijn twee dochtertjes is, ook mijn sommelier  en zaalverantwoordelijke is. Ook Linda, mijn souschef is een van mijn onmisbare medewerkers. Vervolgens zijn er al mijn regionale producenten, alle ambachtslui en keramisten zoals bijvoorbeeld Roos Van de Velde die het aardewerk creëerde voor de gerechten van ‘Mijn intuïtieve keuken’, het boek dat ik onlangs publiceerde. Haar aardewerk ‘draagt’ al mijn bereidingen.

Waarom verhuist u uw restaurant? U trekt daarmee weg uit de stad. Hebt u daar geen schrik van?

Helemaal niet. De kwaliteit van een natuurlijke omgeving zal een groot pluspunt zijn voor ons en onze klanten. Bovendien zullen onze klanten niet langer te lijden hebben van de werken in het centrum van Hoei en van de parkeerproblemen ter plekke.

Welke evolutie ziet u in de huidige keuken ? Wat zijn voor u de meest opvallende trends ?

We gaan sterk terug naar het natuurlijke, naar het gebruik van lokale groenten, van oude groente- en fruitrassen en naar wilde kruiden. Het is momenteel zelfs een modefenomeen. Maar het blijft een domein waar ik nog altijd geen afstand van neem en dat me nog steeds erg passioneert. Fermentatietechnieken, die nu erg in de mode zijn, gebruik ik al 7 jaar. Van de moleculaire keuken heb ik de beste technieken overgehouden. En nu mijn eerste boek in de boekhandel ligt is mijn interesse in de natuurlijke keuken, in welke zin van het woord ook, nog groter geworden. Ik blijf geïnteresseerd in alles wat erover verschijnt, maar ook van wat al die gedreven kleine producenten rondom ons produceren en zeker van wat onze tuin ons het hele jaar door levert.