Arabelle Meirlaen

Top Restaurants
Wall of Fame
chef

Arabelle Meirlaen

Arabelle Meirlaen
Chemin de Bertrandfontaine 7
4570 Marchin
T: +32 (0)85.25.55.55
F: +32 (0)85.25.55.55
Facebook link Share on X Facebook link
Over

In 2021, lanceerde de Michelin Benelux-gids zijn eerste "groene sterren" in België, het Groothertogdom Luxemburg en Nederland. Chef-kok Arabelle Meirlaen heeft deze nieuwe erkenning dan ook op zeer legitieme wijze verkregen voor haar intuïtieve keuken, grotendeels gewijd aan de plantenwereld en haar toewijding aan duurzaamheid.

Lang hiervoor werd ze verkozen tot Lady Chef  2008, verdiende ze een eerste Michelin-ster in 2011 en werd ze door Gault & Millau uitgeroepen tot "Chef van het jaar 2014". In 2013 trad Arabelle toe tot The Mastercooks of Belgium.

Haar echtgenoot, Pierre Thirifays won zelf de prestigieuze Gault & Millau titel van Beste Sommelier 2013. Hij orkestreert op zijn beurt het restaurant in hun prachtige moderne woning met uitzicht op een eveneens prachtige aangelegde tuin en moestuin, een echte groene parel.

Interview

Wat is uw kijk op de vereniging?

Het is in elk geval een uitstekende informatiebron die me zal toelaten om beter op de hoogte te zijn van wat er in mijn domein gebeurd. Ik zal wel niet aan alle evenementen kunnen deelnemen, maar ik probeer op de meest belangrijke aanwezig te zijn en contact te houden met mijn collega’s. Het koksvak is een beetje zwaar om voeling te houden met gelijkgestemden als je geen deel uitmaakt van een vereniging. Zij groeperen niet alleen personaliteiten van hoog niveau, maar de vereniging werd helemaal gedynamiseert, iets waar ze echt nood aan had. Het was trouwens René Matthieu van La Distillerie in Bourglinster, een chef die ik zeer waardeer, die mij heeft aanbevolen om me bij de Mastercooks aan te sluiten. Hij had me veel goeds vertelt over de vereniging. Het is deze solidariteit en empathie die ik het meest apprecieer.

Hoe omschrijft u het principe van uw ‘intuïtieve keuken’ ?

Ik noem het de keuken van het gezond verstand. Het is een keuken die dicht bij de natuur staat en die intuïtief aandacht heeft voor al wat goed is voor onze gezondheid. Ze doet goed aan mijn lichaam, aan het menselijke lichaam in het algemeen. Het is heel belangrijk om te weten wat je moet eten om je goed te voelen, om geen slechte associaties te maken, om alert te zijn voor de producten van het seizoen en van wat er lokaal beschikbaar is, maar ook van wat de natuur ons levert en van alles wat heilzaam is voor ons.

Is er een verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke keuken?

Dat is een vraag die me dikwijls wordt gesteld. Ik antwoord altijd met wat mijn klanten over mijn keuken vertellen. Want zij kunnen me bij uitstek zeggen of ze een verschil zien. Ze antwoorden me dat een vrouw meer belangstelling heeft voor de details, dat ze meer bezorgd is voor het geheel van de dingen zoals de smaak die in elke bereiding en in elk ingrediënt aanwezig moet zijn. Een vrouw heeft ook meer aandacht voor het nutritionele evenwicht en voor de vertering van de gerechten. Dat geldt in elk geval voor mij en voor wat men over mijn keuken denkt.

Welke producten en toestellen zijn voor onmisbaar in uw keuken?

Groenten en kruiden zijn mijn belangrijkste producten. Ik kweek ze bovendien meer en meer in mijn eigen tuin. Wat de toestellen betreft kan ik niet meer zonder mijn Vitamix. Ik werk veel met rauwe producten en gaar erg veel op lage temperatuur.

U hebt veel empathie voor de mensen rondom u. Wie kan u absoluut niet missen?

Mijn wederhelft Pierre die, buiten het feit dat hij de vader van mijn twee dochtertjes is, ook mijn sommelier en zaalverantwoordelijke is. Daarnaast zijn er mijn onmisbare medewerkers. Vervolgens zijn er al mijn regionale producenten, alle ambachtslui en keramisten zoals bijvoorbeeld Roos Van de Velde die het aardewerk creëerde voor de gerechten van ‘Mijn intuïtieve keuken’, mijn eerste boek. Haar aardewerk ‘draagt’ al mijn bereidingen.

Welke evolutie ziet u in de huidige keuken ? Wat zijn voor u de meest opvallende trends ?

We gaan steeds terug naar het natuurlijke, naar het gebruik van lokale groenten, van oude groente- en fruitrassen en naar wilde kruiden. Het is momenteel zelfs een modefenomeen. Maar het blijft een domein waar ik nog altijd geen afstand van neem en dat me nog steeds erg passioneert. Fermentatietechnieken, die nu erg in de mode zijn, gebruik ik al 10 jaar. Van de moleculaire keuken heb ik de beste technieken overgehouden. Mijn interesse in de natuurlijke keuken, gezonde keuken, in welke zin van het woord ook, is nog groter geworden.

Deze "duurzame" aanpak in mijn keuken heeft me de Groene Ster in de Michelingids 2021 opgeleverd. Dit is iets waar ik bijzonder trots en blij mee ben en wat me verder zal stimuleren om in deze richting te blijven werken. Met de gezondheidscrisis door het coronavirus is deze aanpak nog belangrijker gebleken. Aan de kleine lokale producenten met wie we altijd samenwerken en aan onze klanten komt dit ten goede en uiteindelijk draagt dit ook bij aan een "betere" gezondheid voor iedereen.