Gemarineerde sardines met olijfolie, lichte biscuit, basilicumjus en gegrilde groenten - Nathalie Tihon

1
Ingrediënten
  • 3 sardines
  • Olijfolie met een beetje aciditeit
  • Peper en zout
  • Maldonzout
  • 1 citroen
  • 1 bot basilicum
  • 50 g pijnboompitten
  • 1 rode paprika
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • Citroentijm
  • Rozemarijn
  • Kleine seizoengroenten (bieslook, postelein, saladescheutjes…)

Voor de biscuit :

  • 60 g boter
  • 2 eiwitten
  • 40 g Parmezaan
  • 60 g bloem
  • 20 g bloemsuiker
  • Zout en peper
Bereidingswijze

Start met de bereiding van de biscuit : meng de boter en de bloemsuiker. Voeg er de eiwitten een voor een aan toe, vervolgens zout en peper, de bloem en de Parmezaan. Lepel de massa in een spuitzak en spuit er lange reepjes mee op een bakplaat belegd met bakpapier. Bak 10 minuten op 160°C.

Verwijder de schubben van de sardines en fileer de vissen. Reinig ze grondig.

Leg ze op keukenpapier om het vocht te verwijderen.

Leg de filets zijde aan zijde op een bakplaat en besprenkel royaal met olijfolie. Voeg er versgemalen peper, Maldonzout of fleur de sel uit Guérande aan toe en besprenkel met citroensap. Laat een half uur rusten.

Bereid de gegrilde groenten : snijd de paprika, de aubergine en de courgette in kleine gelijke blokjes. Meng de blokjes en besprenkel ze met olijfolie. Kruid ze met zout, peper, citroentijm, rozemarijn en enkele basilicumblaadjes..

Leg ze op een goed warme ovenplaat en laat de groenten bakken tot ze een mooie kleur hebben.

Laat ze vervolgens afkoelen.

Bereid de basilicumsaus : mix de pijnappelpitten met de basilicumblaadjes en voeg een scheutje olijfolie, zout en peper toe.

Afwerking : zet een keukenring op het bord en vul de wand aan met de biscuitreepjes. Vul het midden met de gegrilde groenten en leg er enkele opgerolde sardinefilets op. Verdeel er enkele kruiden en groenten over (bieslook, postelein, saladescheutjes..). Verwijder de keukenring. Lepel er de basilicumsaus bij. En werk het bord verder af met kruiden en groentescheutjes.