Fricassee van pijlinktvis op zijn Baskisch - Alain Troubat

4
Ingrediënten
  • 800 g kleine inktvissen, gekuist
  • 100 g rauwe Serranoham in fijne sneetjes
  • 1 rode paprika
  • 1 grote ui
  • 3 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 verse lookteentjes
  • 4 eetlepels olijfolie om te bakken
  • 1 eetlepel olijfolie grand cru
  • 6 takjes platte peterselie
  • Piment d’Espelette
  • Zout
Bereidingswijze

Snijd de inktvissen in twee en snijd ze vervolgens in reepjes. Was en ontpit de paprika en snijd hem vervolgens fijn. Snijd ook de ui en de look fijn. Hak de peterselie en houd apart. Snijd de ham in reepjes.
Verhit 2 eetlepels olijfolie om te bakken in een pan. Leg er de paprika’s, de ui en de look in. Laat zachtjes stoven onder deksel gedurende 25 minuten. Kruid met zout en voeg er de Piment d’Espelette aan toe.
Verhit in een pan de 2 resterende eetlepels olijfolie om te bakken en stoof daarin de inktvis. Kruid lichtjes met zout. Als ze te veel water verliezen, haal ze dan meteen uit de pan en laat ze uitlekken. Leg ze vervolgens terug in de pan.
Voeg er vervolgens de paprika, de ui en de look aan toe en meng goed terwijl de bereiding verder verwarmt. Meng er de ham en de fijngehakte peterselie onder. Kruid bij indien nodig. Meng goed en verdeel over vier voorverwarmde borden. Druppel in elk bord wat olijfolie grand cru. Serveer meteen als de bereiding nog goed warm is.