Michaël Vrijmoed

Restaurant
Restaurant
Chef: Michaël Vrijmoed
Restaurant Vrijmoed
Vlaanderenstraat 22
9000
Gent
T: +32 (0) 9 279 99 77

Interview

Wie zijn je Peters?
Guy Van Cauteren 
Peter Goossens

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Ik wou bakker worden maar hotelschool bood meer toekomstperspectieven. Het werd Koksijde en daar ontdekte ik snel dat koken echt mijn ding was en ik dus kok zou worden en geen bakker.

Waar heb je het vak geleerd? 
De echte passie voor het vak kreeg ik door met zeer gepassioneerde mensen te werken zoals wijlen Guy Van Cauteren en Peter Goossens. Koken is iets wat je met hart en ziel moet doen, pas dan kan je je ten volle ontplooien.
Guy was een zeer correcte, maar strenge leermeester. Op de werkvloer moest je er altijd voor de volle 100% staan. Dat is nu ook mijn principe. Buiten de keuken mag iedereen doen wat hij of zij wil, maar in de keuken moet iedereen volledig geconcentreerd zijn en er ten volle voor gaan.

Hoe omschrijf je jouw keuken? 
Bij het maken van een nieuw gerecht vertrek ik altijd bij de keuze van een hoofdproduct, daar plaats ik dan andere ingrediënten bij en voeg er vb kruiden, specerijen aan toe. Alles moet wel zijn nut hebben. Ik leg nooit iets op een bord, alleen maar om het gerecht mooier te maken. Alles moet een reden hebben.
Mijn belangrijkste inspiratiebronnen zijn de seizoensproducten. Als kok sta ik ook open voor andere culturen en andere manieren van koken. Dat doe ik vandaag en dat zal ik ook blijven doen, want alleen zo kom je tot een eigen identiteit.
Ik werk veel en graag met vis en groenten vind ik absoluut ‘de max’. Het is fascinerend om uit te zoeken hoe ver je met groenten kan gaan. Door zo intens met groenten bezig te zijn, ben ik enorm geëvolueerd in mijn zoektocht naar pure smaken. En daar gaat het hem uiteindelijk om.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op in het vak?
Dan denk ik in eerste instantie aan mijn beide peters wijlen Guy Van Cauteren en Peter Goossens, waar ik respectievelijk 3 en 8 jaar gewerkt heb.  Die hebben me destijds heel veel bijgebracht en mijn identiteit mede bepaald. Verder heb ik ook bewondering voor collega chefs zoals collega-Mastercook Sang Hoon Degeimbre, die steeds naar de top van zijn kunnen streeft, alsook naar collega’s die net als ik de wondere wereld van de groenten verder willen ontwikkelen.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
In de vereniging vind ik collega’s terug die veelal even gepassioneerd zijn door ons mooie beroep als ik. Daarnaast is het ook een gelegenheid om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Ik ben dan ook een fier om lid te zijn van “The Mastercooks of Belgium”.