Hans Porteman

Restaurant
Restaurant
Chef: Hans Porteman
Rooden Scilt
Dorpsplein, 7
3071
Erps-Kwerps
T: + 32 2 759 94 44

Interview

Wie zijn je Peters?
Thérèse Desmedt
Pierre Romeyer

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Misschien moet ik mijn moeder ervoor bedanken, want zij was een zeer goede thuiskok. Wij aten thuis zeer goed. Er stond weliswaar niet vaak, maar toch regelmatig tong, tarbot en kreeft op het menu. Wat we niet deden was tong, tarbot of kreeft op restaurant gaan eten.

Waar heb je het vak geleerd? 
Ik ben geboren en getogen in Izegem. De Hotelschool Koksijde was de logische keuze. Vlakbij en een zeer goede school. Mijn loopbaan begon in La Pomme Cannelle (Brussel), daarna werd het La Réserve (Knokke), Dullaege (Deinze), Maxim’s (Brussel en Parijs), Hotel de la Gare (Luzern),… en dan sous-chef van Rooden Scilt. 
Toen de toenmalige chef ziek werd, kreeg ik de kans om het restaurant over te nemen en greep de kans. Ik was 28 en dus nog ‘piepjong’ om chef te worden van een eigen restaurant. Vandaag is het natuurlijk niet uitzonderlijk, maar toen waren er amper jonge chefs.

Hoe omschrijf je jouw keuken?
Ik ga voor betaalbare gastronomie en een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Ik streef naar een simpele, klassieke keuken met betaalbare producten, zodat we de klant voor een toegankelijke prijs kunnen bedienen.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op in het vak?
Ik kijk op naar alle koks die een lekkere keuken serveren met serieuze porties. En dit aan betaalbare prijzen en een goede prijs/kwaliteitsverhouding, wat geen gemakkelijke opdracht is. 

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Het was niet de commerciële kant die me interesseerde, wel in wat mijn collega’s van mijn werk vonden. Lid worden van “The Mastercooks of Belgium” betekent waardering krijgen van de besten in ons vak. Ik was de eerste van mijn generatie die Mastercook werd. Op de bijeenkomsten zag ik mijn achtbare collega’s denken “Wat komt dat snotventje hier doen”. Later ben ik in het bestuur gestapt en heb mee aan de kar getrokken voor onder andere de BTW-verlaging en de verlaging van de sociale lasten.