- 400 g zacht kokende aardappel, geschild en in grove stukken gesneden
- 2 knoflookteentjes
- 3 g rode chilipeper, zonder pitjes
- 1 citroenblad
- Arachideolie
- Kurkuma en geel kerriepoeder
- 8 gepelde tijgergarnalen
- Peper van de molen en zeezout
- 2 gefrituurde kroepoek, grof gebroken
Voor het slaatje:
- 100 g snijslamix
- 50 g krokant gegaarde peultjes, in de lengte gesneden
- 40 g fijngesneden reepjes van gedroogde papaja
- 2 Oost-Indische kers (bloem + blad), in reepjes gesneden
- Geutje koolzaadolie
-
Witte wijnazijn of/en limoensap
Aardappelsalade: Gaar de aardappelen in een kleine hoeveelheid water samen met de lookteentjes, de chilipeper, het citroenblad, een vleugje kurkuma en gele kerrie. Kruid met wat zout. Giet af. Houd wat jus over. Plet alle ingrediënten met een vork.
Kruid de tijgergarnalen met zout en kerrie, en bak ze in wat arachideolie. Zorg dat ze binnenin nog sappig blijven. Snij de garnalen in grove stukken en meng ze samen met de olie onder de aardappelsalade.
Meng de ingrediënten van het slaatje. Kruid met peper van de molen, een beetje koolzaadolie en witte wijnazijn en/of wat limoensap.
Verdeel de aardappelsalade over de borden (gebruik eventueel een ring) en werk bovenop af met het slaatje en de stukjes kroepoek. Strooi wat kerriepoeder op de borden.
Tip: Aardappelstamppot is ook lekker in de zomer. Je kunt hem dan iets frisser maken door er meer groenten aan toe te voegen, vergeet er zeker geen lekkere knapperige salade bij, en hem warm of koud te serveren. Oost-Indische kers is pittig en kruidig en ook infectiewerend. Ook lekker bij nagerechten.
Nutritioneel: Vit. B1, B6 en C, kalium, fosfor, natrium, calcium, koolhydraten, eiwitten, vezels, natuurlijke suikers.
Wijntip: Buiten de sla wijzen alle ingrediënten naar een volle witte wijn, een Laborie Chardonnay, fris, licht vet en mondvullend.