- 50 gr. Verse of gedroogde pronkbonen
- 1 lookteentje
- Halve ui
- 1 takje thym
- 1 laurierblad
- 1 klein stukje piment zonder zaad
- Zout en cayennepeper
- Koolzaadolie
- Bonenkruid
- Zwarte peper van de molen
- 400 gr. zachtkokende aardappel
- 50 gr. ui
- vlierbessensiroop
- 400 gr. kalfssteak
- Klontje boter
- 20 gr. linzenscheuten
Laat de gedroogde bonen minstens 1 nacht weken in voldoende water. Was ze. Gaar de pronkbonen dan onder deksel, in ruim voldoende water samen met het lookteentje, de halve ui, thym, laurier en piment. Kruid met een snuifje zout en cayennepeper. Wanneer deze gaar zijn laat afkoelen. Pel de bonen en versnij ze tot een tartaar. Meng de tartaar met een geutje koolzaadolie, bonenkruid en zwarte peper.
Schil de aardapppelen en kook ze samen met de gesneden ui ongeveer 40 minuten tot puree. Pureren, door een zeef duwen, met wat kooknat en een geut vlierbessensiroop naar smaak.
Bak de kalfsteak in een klontje boter rosé. Kruid met peper en zout. Laat het vlees even rusten alvorens te serveren.
Afwerken :
Verdeel de smeuïge paarse puree over het midden van de borden.
Warm de kalfsteak even kort op en snij vervolgens in blokjes. Verdeel kris kras over de puree. Leg op elk stukje kalfsvlees wat bonentartaar. Versier met bonenkruid en linzenscheuten. Druppel wat vlierbessenstroop als een sausje bij de bereiding.
Culinair tips :
Verse pronkbonen moeten niet geweekt worden. De gaartijd is niet veel verschillend dan de gedroogde, alleen moeten ze niet geweekt worden. Deze pronkbonen uit de tuin zeer voedzaam en zijn ook een zege voor een maaldtijdsalade.
Nutritionele Troeven:
Vit. A, B1, B2 en C, Kaluim, Calcium, Fosfor, Koolhydraten, Vezels
Vlierbessen zijn goed tegen verkoudheid met koorts.
Kleuren Groen, Paars
Energie:
Pronkboon bevat 108 Kcal per 100 gr
Aardappelpuree bevat 89 Kcal per 100 gr
Linzen bevatten 88 Kcal per 100 gr
De Ideale Wijn
Fruitig rood. Tartaar van bonen, bonenkruid en de vlierbessen geven ons de richting aan.