Vrouwelijke Mastercooks ‘Creativiteit kent geen geslacht‘

Mastercooks vrouwen

 

In een door mannen gedomineerd beroep maken vrouwelijke chefs nog altijd een minderheid uit. Ook de Mastercooks tellen maar 6 vrouwelijke leden. Hoe zien zij hun job en kunnen zij een verschil maken met hun mannelijke collega’s? We vroegen het Isabelle Arpin, Laurence Haegeman, Arabelle Meirlaen, Ingrid Neven, Vinciane Spronck, en Francesca Sterckx

 

Kunnen vrouwelijke chefs het verschil maken in een door mannen gedomineerde kokswereld?

“Mensen met passie en kennis zijn het belangrijkste. Het geslacht doet er niet toe.” zegt Francesca Sterckx. Ingrid Neven treedt haar bij: “Vrouw of man, maakt niet uit. Zolang de kwaliteit maar in orde is.”

Arabelle Meirlaen vindt dat je vooral je zelf moet blijven. “Mannen hebben altijd al willen domineren. Je moet er dan ook voor zorgen dat je niet zelf gedomineerd wordt en dat is me ook gelukt. Ik heb ervoor gekozen om altijd mezelf te zijn. Ik zie dan ook geen verschil tussen mannen of vrouwen, alleen een kwestie van ego, zelfvertrouwen en weten wat je wil! Daarom moet je vastberaden zijn, met positieve doelen, stressvrij, gepassioneerd. Ik ga vooruit met één doel en dat is mijn leven en mijn gezin in balans brengen.”

“Vrouw of man, maakt niet uit. Zolang de kwaliteit maar in orde is.”  

Ingrid Neven

Dominantie is voor Isabelle Arpin een relatieve perceptie. "Het klopt wel dat de generatie die nu les geeft zelf een harde opleiding kreeg en dat ze die ook verder in de praktijk brengt. En zelfs al zijn er veel vrouwen die een koksopleiding volgen, toch vinden we er weinig terug op de arbeidsmarkt en zeker in de topgastronomie. Dat toont dat je als vrouw in deze sector een stevig temperament moet hebben."

Vinciane Spronck wil geen verschil maken tussen man en vrouw in de keuken. “Het gaat in beide gevallen erom altijd beter te doen en te delen, te geven en te nemen.”

“Dominantie door mannelijke chefs is een perceptie. Maar als vrouw moet je in deze sector wel een stevig temperament hebben”  

Isabelle Arpin

Francesca Sterckx merkt toch dat vrouwelijke chefs niet zo ernstig worden genomen als mannen. “Misschien is het omdat ik nog ‘jong’ of vrij klein ben, maar zowel bij klanten, leveranciers als collega's merk ik heel vaak dat ik niet serieus wordt genomen als ik iets zeg. Als ik me dan eens echt lastig maak of op mijn strepen sta dan zie je ze allemaal kijken van “ah, die laat haar ook niet doen. Ik vind het echt wel jammer dat ik me elke keer weer moet bewijzen of verduidelijken. Ik heb genoeg in andere keukens gewerkt om te zien wat het verschil is. Nog wekelijks merk ik dat klanten als ik naast mijn mannelijke zaalverantwoordelijke sta, enkel hem aanspreken en mij zelfs geen blik gunnen. Tot hij wijst op wie de verantwoordelijkheid draagt. Dan valt hun mond open en zijn ze ineens wel vriendelijk. Dat is echt om zot van te worden.” 

 

 

Is de opleiding bij mannelijke chefs een zegen of eerder een beperking voor een vrouwelijke kok?

Francesca: “Achteraf bekeken een zegen, op het moment zelf soms wel een beperking. Op enkele plaatsen heb ik echt afgezien, niet zozeer omdat ik een vrouw was, maar omdat het hard werken was, en ik nog veel moest leren. Mannelijke chefs zijn effectief harder dan vrouwen. Maar eenmaal ze door hebben dat je net zo kan meedraaien als de rest krijg je vaak wel meer respect.”

“Creativiteit kent geen geslacht. Eerder oefening, doorzetting en interesse.”  

Francesca Sterckx

Ingrid Neven beaamt haar. “Mannen hebben minder empathie voor wat er speelt achter de mens die bij hem in de keuken staat. Dat maakt dat je een super leerschool krijgt. Maar dat is koken!” Vinciane: “Toen ik kok wilde worden was ik nog erg jong en heb ik me niet afgevraagd of dit wel een beroep voor vrouwen was. Maar de keuken was de plek waar ik wilde zijn en waar ik me op mijn plaats voelde. Het is pas later dat ik heb vastgesteld dat de kokswereld redelijk … macho is. Ik heb dikwijls op mijn tanden moeten bijten. Maar ik had het geluk dat ik zowel door mannen als vrouwen ben opgeleid die in mij geloofden. En van zodra je je werk goed doet, trek je aan hetzelfde zeel.” Arabelle: "Als je goed in je vel zit en je werkt goed, en als je een intelligente baas hebt, dan zal die een vrouw niet belachelijk maken en vernietigen wat hij heeft opgebouwd." 

Isabelle: “Ik geloof niet dat er een voordeel of een beperking is. Het belangrijkste is dat je wordt gevormd door  competente en ervaren mensen. Het is allemaal een kwestie van de kwaliteit van de opleiding en de waarden die worden doorgegeven”.

Laurence Haegeman: “Een mix van beiden lijkt mij ideaal. Ondertussen is de tijd ook geëvolueerd en is het geslacht niet zo van belang, maar eerder de visie. Ik denk dat een opleiding bij zowel mannelijke als vrouwelijke chefs zijn pluspunten heeft. Het brengt evenwicht als je van beiden kan leren.” Het is pas later dat ik heb vastgesteld dat de kokswereld redelijk … macho is. Ik heb dikwijls op mijn tanden moeten bijten. Maar ik had het geluk dat ik zowel door mannen als vrouwen ben opgeleid die in mij geloofden. En van zodra je je werk goed doet, trek je aan hetzelfde zeel.” Arabelle: “Als je goed in je vel zit en je werkt goed, en als je een intelligente baas hebt, dan zal die een vrouw niet belachelijk maken en vernietigen wat hij heeft opgebouwd. “ Isabelle: “Ik geloof niet dat er een voordeel of een beperking is. Het belangrijkste is dat je wordt gevormd door  competente en ervaren mensen. Het is allemaal een kwestie van de kwaliteit van de opleiding en de waarden die worden doorgegeven”. Laurence: “Een mix van beiden lijkt mij ideaal. Ondertussen is de tijd ook geëvolueerd en is het geslacht niet zo van belang, maar eerder de visie. Ik denk dat een opleiding bij zowel mannelijke als vrouwelijke chefs zijn pluspunten heeft. Het brengt evenwicht als je van beiden kan leren.”

 

Denken vrouwelijke chefs anders bij de creatie van een gerecht dan mannelijke chefs? 

Onze vrouwelijke Mastercooks zien weinig verschil. Arabelle: Ik denk niet anders dan een man, omdat ik weet wat ik wil en waar ik naartoe wil gaan. Ik ken veel vrouwen die koken zoals mannen. Trouwens, ik zie geen verschil tussen man en vrouw in de keuken.” Isabelle: “Ik denk niet dat het verschil in sekse een invloed heeft op de creatie van een gerecht, maar wel de persoonlijkheid, de ervaring en de smaak van wie het gerecht maakt.” Ook Vinciane ziet geen verschil. “We denken in de eerste plaats aan het plezier dat een gerecht moet geven, aan de smaken, de correcte gaartijden, de texturen, het tikkeltje zuur en de mooie presentatie.

“Ik zie geen verschil tussen mannen of vrouwen. Enkel een kwestie van ego, zelfvertrouwen en weten wat je wil.”  

Arabelle Meirlaen

Dat is toch universeel.” Dat vindt ook Ingrid: “’Het is eerder de persoon die je bent. Vrouwen zouden meer finesse hebben, wordt gezegd. Voor mij zit de verfijning in de smaak en niet zozeer in liflafjes op het bord. Het smaakpallet moet helemaal kloppen. En dat is zowel mannelijk als vrouwelijk.”

Volgens Laurence denken vrouwelijke chefs er meer aan om voedzame en gezonde gerechten te creëren. “Ze koken klantgerichter en hebben sneller de neiging om hun intuïtie te volgen. Terwijl bij mannen meer de focus ligt op het product en de techniek. Maar dat mag ik niet generaliseren. Het is altijd de persoonlijkheid van de chef die de doorslag geeft.” Francesca: “Creativiteit kent geen geslacht. Eerder oefening, doorzetting en interesse.”

 

Gaan vrouwelijke chefs anders om met hun team dan mannelijke chefs?

Francesca: “Ik denk het wel. Vrouwen zijn vaak wat zachter en meer empathisch. Ik heb  heel graag met mannen samengewerkt, maar ik zou de 10 vrouwen in mijn zaak en de 3 mannen, niet meer kunnen missen.” Laurence: “Volgens mij zijn vrouwen zorgzamer en bewuster bezig met mensen rond hen. In een team is het ook heel belangrijk om te kunnen luisteren en situaties aan te voelen en laat dat nu juist kwaliteiten.” Vinciane: “Ik behandel mijn team een beetje zoals een moeder. Ik zet me altijd in hun plaats zodat ze zich goed voelen, zelfs al is dat niet altijd makkelijk.” Ingrid: “Vrouwen zijn meer empathisch en merken sneller wanneer er iets dwarszit. We zullen proberen te achterhalen wat er mis is, zodat de rust terugkeert en het werk gemakkelijker gaat. Ik merk dat in mijn team die empathie voor de thuissituaties een ongelooflijk bindende factor geeft.

Dat is wel degelijk wat een vrouwelijk chef anders maakt dan een mannelijke.” Arabelle: “Alles hangt er vanaf of de vrouwelijke chef bij een mannelijke chef heeft gewerkt. Ik leer hen meteen om zelfstandig te zijn om hen de ogen te openen. Om reeds verantwoordelijk te zijn om stress te balanceren. Daarentegen had ik al jonge mannen die van autoriteit houden en bij wie dat niet pakt. Maar voor hen zijn er genoeg slechte chefs om dat aan te pakken!” Isabelle: Het managen van een team is een kwestie van training, opleiding, psychologie en begrip van mensen. Als een vrouw met een Boeing vliegt, stellen we ons dan ook de vraag of ze haar bemanning beheert? Neen.

Ze bestuurt een vliegtuig en is op dezelfde manier verantwoordelijk als een man. Zo is dat ook in de keuken.”