Alex Clevers

Top Restaurants
chef

Alex Clevers

Vivendum
Vissersstraat, 2
3650 Dilsen-Stokkem
T: +32 (0)89 57 28 60
Facebook link Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?
Frank Fol 
Robert Van Duüren

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Neen, mijn ouders hadden een restaurant, ik kom zelfs uit een grote horecafamilie. Maar ik wou aanvankelijk geen koksopleiding volgen, wel automechanica. Uiteindelijk lag me dat toch niet omdat ik er mijn creativiteit niet in kwijt kon. Dat kan ik wel in de keuken.

Waar heb je het vak geleerd? 
Ik ben bij de Stichting Vakopleiding Horeca in Sittard naar school geweest. Stages volgden bij o.a. Château Neercanne, Kasteel Wittem, De Barrier in Houthalen en De Hoefslag in Bosch en Duin. Daar maakte ik kennis met de basis van de klassieke keuken. Als ik nu terugkijk op de vorming van mijn traject, brachten mijn chefs mij naast discipline en volharding, er de passie voor het vak bij.

Hoe omschrijf je jouw keuken?
Regionaal en geïnspireerd door de hele wereld. Maar ook puur en smaakvol. Mijn keuken is een spontane keuken. Ik tracht culinaire grenzen te verleggen zonder daarbij grootmoeders stoverij te verloochenen. Asperges, langoustines en haas in het wildseizoen, zijn mijn lievelingsproducten. Ik werk al jaren met streekproducten die ik bij een aantal kleine lokale producenten haal. Ik ga er vaak naar toe, bekijk wat het aanbod is en vertrek daarvan om mijn kaart samen te stellen. Als je verschillende leveranciers hebt, is dat perfect te doen.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Mijn ouders zijn mijn grote voorbeeld, maar ook Gerard Fagel. Hij was chef van restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin. Samen met zijn broers was hij de wegbereider van de Franse keuken in Nederland. Hij stond voor een goede Franse keuken met kwaliteitsproducten, maar gebracht in een eenvoudig kader en aan betaalbare prijzen, stijl bistro.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Het heeft een meerwaarde om lid te mogen zijn als kok. Je kunt met gelijkgestemde collega’s praktische zaken uitwisselen over technieken, leveranciers, sollicitanten. Het is een echte vriendengroep. Maar er mag nog meer worden samengewerkt. Ik denk bijvoorbeeld aan groepsaankopen waardoor we scherpe prijzen kunnen afspreken met leveranciers.