Wim Casteleyn

Honorary Mastercooks
chef

Wim Casteleyn

Food@Locations
Firmin Deprezstraat 91
8610 Brugge
T: 00 32 (0)50 700 780
Facebook link
Over

Meer dan 20 jaar verzorgt Food@Location van Wim Casteleyn met succes feesten en catering voor bedrijven en particulieren. Gaande van vriendendiners tot huwelijksfeesten, barbecues en nog veel meer. Wim Castelyen koppelt zijn passie voor koken aan kwalitatieve ingrediënten, creativiteit, culinaire finesse en een verfijnde presentatie. Voeg daar nog een service tot in de puntjes aan toe en u weet waarom u uw evenement aan Food@Location toevertrouwd. 

Interview

Wim Casteleyn:  Elk feest is een uitdaging!

Of het nu voor twee of voor tweeduizend gasten is, voor meesterkok Wim Casteleyn maakt het weinig uit. Met dezelfde passie en liefde voor het vak staat hij zowel achter het fornuis bij zijn gasten thuis voor een ‘home cooking’ als ergens in een geïmproviseerde keuken in een tent, midden de veld. Waar hij altijd weer van geniet, is de uitdaging om gezonde, lekkere en creatieve gerechten klaar te maken. Ook voor onze Belgische topvoetballers.

Hoe ben je kok geworden?
Wim Casteleyn: “Thuis werd er altijd heel lekker gegeten. Moeder kookte graag en mijn vader was een grote BBQ-liefhebber. Van hen kreeg ik mijn liefde voor het koken. Ik ging reeds vroeg werken aan de kust, pannekoeken en wafels bakken. En van het ene kwam het andere. Ik mocht snel iets meer doen, een ‘tomate crevette’ maken bijvoorbeeld (lacht).”

Waar volgde je hotelschool?
“In Oostende, waar ik vandaag ook les geef in de sociale promotie. Mensen die van de VDAB gestuurd zijn, geef ik een vorming zodat ze in de praktijk van de keuken kunnen staan.”

Na je opleiding waren er stages.
“In Engeland, maar ik was vooral gebeten door wedstrijden. Ik heb meerdere keren deelgenomen aan de Prosper-Montagné en een aantal andere wedstrijden als Juniorkok van België, Beste Kok van Vlaanderen,…”

Wat sprak je aan in wedstrijden?
“De opdracht om in een korte tijd iets te realiseren (lacht). Ik hield van de stress en de competitie. Eerst alles uitschrijven wat je wil doen, dan een peter zoeken en tenslotte de wedstrijd zelfs. Het komt erop aan de gerechten bijna letterlijk op de borden te ‘toveren’. Die uitdaging vond ik geweldig.”

Wat was je mooiste wedstrijd?
“Zonder meer de Prosper Montagné. Ik kreeg er de prijs van de pers en dat vond ik een hele eer.”

Je begon een traiteurszaak.
“De goesting om zelfstandig te zijn, had ik reeds van in het begin. Mijn ouders waren zelfstandigen, al was het in een heel andere branche. Ze waren begrafenisondernemers. Ik heb mijn vader wel heel hard zien werken en wist dus dat zelfstandige zijn niet makkelijk is. Toch wou ik het worden. Als je in onze stiel wil blijven werken, moet je je vak erg graag doen.”

Waarom een restaurant?
“Om een restaurant te runnen ben je best met twee. Mijn toenmalige vrouw werkte als verpleegster en zag het niet zitten om haar werk op te geven. Ik heb de gulden middenweg gezocht en gekozen voor een traiteurzaak. Dat kon ik makkelijker organiseren met free-lance mensen.”

Is er een groot verschil tussen traiteurzaak en een restaurant?
“Het is een totaal andere manier van werken. Veel meer sleuren en sjouwen. Je moet je materiaal en alles wat je nodig hebt steeds verhuizen. Voor grote feesten valt dat niet mee, ook al omdat de locaties vaak niet voor de hand liggen.  De meest vreemde locatie waar ik ooit een feest organiseerde was midden de velden in de buurt van Damme. Voor 600 gasten…”

Wat was tot op vandaag je mooiste feest?
“Mijn gootste én ook mooiste feest was het huwelijk van Vincent Kompany op een kasteeldomein in Engeland. Er waren 200 genodigden en we moesten er alles doen: bar, lounge, receptie,…. “

Het klinkt erg uitdagend, avontuurlijk ook.
“Elk feest is een uitdaging. Je bent maar zeker dat het feest geslaagd is, als het voorbij is. Vaak moet je heel inventief zijn want het is niet evident midden het veld in een tent te koken. We proberen wel zoveel mogelijk te voorzien, maar er duiken altijd wel onverwachte problemen of situaties op en dan is het improviseren.”

Naast je traiteurszaak geef je ook les.
“Ik werd gevraagd om les te geven in Oostende. Ik ben er graag op ingegaan omdat het uitstekend te combineren is met mijn mijn traiteurszaak. Ik deel graag mijn kennis, in de school en in de workshops die ik geef.”

Je bent ook als kok verbonden aan de Voetbalbond. Wat is voor topsporters belangrijk?
“Versheid van de producten, eenvoudige bereidingen, maagsparende gerechten, rijk aan koolhydraten,… Elk menu wordt gecontroleerd door een dokter. Op basis daarvan wordt alles via mail besteld en geleverd in het hotel waar de spelers verblijven. Ter plaatste wordt alles nagekeken en zo nodig aangevuld. We werken altijd met locale mensen en in sommige landen was dat niet altijd evident.” 

Heb je een eigen stijl van koken?
“Ik ga voor puur, voor het product –meer bepaald voor Belgische producten. Ik hou ervan om verschillende culturen met elkaar te vermengen, zonder er een zielloze ‘brij’ van te maken.”

Met welke producten werk je het liefst?
“Met vis. Je kan er fantastische dingen mee doen.” 

Hoe sta je tegenover de evolutie in de horeca?
“Als ik het goed begrijp, komt er nog meer administratie en papierwerk op ons af (zucht). Ons beroep is zo reeds zwaar genoeg.”

Vind je het belangrijk om Meesterkok te zijn?
“Zeker. Als je les geeft, merk je wel dat de jongeren van vandaag nog steeds opkijken naar de bekwame vakmannen die de Meesterkoks zijn. Ze zijn een voorbeeld voor iedereen die in de horeca werkt.”

Ontspanning?
“Vroeger heb ik veel gevoetbald, maar nu lukt dat niet meer wegens geen tijd. Nu beperkt het zich tot lopen en wandelen. Verder ga ik graag op reis en regelmatig staat er natuurlijk een restaurantbezoek op het programma. En af en toe eens lekker lang uitslapen. Zalig!”

(interview Tine Bral)