Vins du Centre-Loire

Hoofpartners

De wijngaarden van de Centre-Loire bevinden zich in de vallei van de Cher en op de heuvels rond de Loire.

Ze strekken zich uit over 5740 ha en zijn in 8 AOC’s (Appellations d’Origine Controlées) en twee IGP’s (Indications Géographiques Portégées) onderverdeeld: Sancerre, Pouilly-Fumé en Pouilly sur Loire, Menetou-Salon, Quincy, Reuilly, Coteaux du Giennois en Châteaumeillant, Côtes de la Charité en Coteaux de Tannay.

Het zijn stuk voor stuk uitzonderlijke terroirs die de wijnen, elk op hun manier, een bepaald karakter geven: soms zeer uitgesproken, maar altijd authentiek.

In de Centre-Loire heerst een gematigd continentaal klimaat. Heel bijzonder zijn de diverse microklimaten die door het golvende landschap van de regio zijn gecreëerd. Dat maakt de wijnen, van de ene plek tot de andere, heel divers.

Door moderniteit en dynamiek te koppelen, ontwikkelden de wijnmakers van de Centre-Loire een bijzondere omgeving, maar wel behoud van hun familiale karakter, hun authenticiteit en hun roots.

De wijnen worden getypeerd door vijf belangrijke druivensoorten waaronder Sauvignon Blanc, de icoondruif van de regio die de diversiteit van de verschillende terroirs toont. En Pinot noir, de ambassadeur van de rode wijnen van Centre-Loire, met zijn lichte karakter, aroma’s van rood fruit en subtiel kruidige tonen. Gamay, Pinot Gris, Chasselas, Chardonnay en Melon de Bourgone horen er eveneens bij.

Zo vormen deze wijnen, in het hart van Frankrijk, eenzelfde familie met gemeenschappelijke kenmerken van frisheid, finesse en fruitigheid. Het zijn wijnen om het hele jaar door van te genieten.

Dat evenwicht dient een gemeenschappelijk doel, ze wil de beste expressie vinden van elk van de terrroirs die de wijngaarden van de Centre-Loire vormen, met een diep respect voor de druif en de wijn. Gelegen op minder dan 200 km van Parijs en op minder dan 4 uur van Lyon, wachten de wijngaarden van de Centre-Loire U op voor een ervaring rijk aan ontdekkingen en emoties.

Wit, rood of rosé, de wijnen van de Centre-Loire worden zowel bij eenvoudige dagdagelijkse gerechten gewaardeerd als bij de meest verfijnde. De droge witte wijnen verrijken gerechten met vis, zeevruchten en kaas. De roséwijnen zijn beste maatjes van BBQ-gerechten en van de wereldkeuken. De rode wijnen, fruitig en subtiel gekruid, begeleiden gerechten met rood vlees, pizza’s en hartige taarten.

Op het einde van de middag mag het er ontspannender en wat minder gekunsteld aan toe gaan. Dan is het tijd voor een geimproviseerd aperitief met vrienden, collega’s, of zelfs thuis, al dan niet met een royaal bord gevuld met lokale kazen en vleeswaren erbij of meer verfijnde gerechten. En wijnen van de Centre-Loire in het glas, als ideale partner voor al deze hartelijke en vriendschappelijke momenten.

Alle partners