Sam Van Houcke

The Young Masters
chef

Sam Van Houcke

Restaurant  MASTE
Gault&Millau
13.0/20
a koks Toc from Gault&Milau
Tondelierlaan 23
9000 Gent
T: +32 (0)9 386.98.37
E: info@restaurant-maste.be
Facebook link Facebook link

Keukenstijl en/of culinaire voorkeuren
De keuken van Sam wordt getypeerd door pure, eerlijke en lokale producten vergezeld met toetsen uit de wereldkeuken. 

Passie ? Vrije tijd ? 
Zeilen, reizen, tijd met gezin doorbrengen, inspiratie opdoen.

Persoonlijke doelstellingen ? 
Naast een topzaak uitbouwen wil ik als competitieve chef nog deelnemen aan verschillende internationale wedstrijden. Ik wil een chef zijn waar België trots op kan zijn.

Grote voorbeelden ? 
Ik heb altijd een voorliefde gehad voor de Scandinavische keuken. Door de jaren heen is het respect voor Nicolai Norregaard, chef en mede-eigenaar van het Deense Kadeau, alleen maar gegroeid. Ik heb het geluk gehad om al 2 keer stage in zijn keuken te mogen lopen. Nicolai is een Chef die heel lokaal werkt met seizoensproducten. Iemand die heel speels en creatief is maar altijd het overzicht bewaard. Hij doet zijn eigen ding en dat werkt, iets wat niet voor iedere cjef is weggelegd. 

Waarom wil je aansluiten bij The Young Masters ? 
Om samen België verder op de kaart te zetten als topland voor gastronomie. Samen met TYM kunnen we die stempel drukken via verschillende internationale wedstrijden.

Curriculum Vitae

Geboortedatum : 15/09/1983

Opleiding :
1997-2001: Hotelschool Ter Groene Poorte, Brugge 
Technisch secundair onderwijs. Afgestudeerd in 2001: studierichting Hotel 
Getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer 
Hotelschool Ter Groene Poorte Brugge 
Getuigschrift specialisatiejaar/specialiteitenrestaurant 
2004: Hotelschool Tweebruggen, Gent 
Horeca opleiding/ vorming patisserie 

Stages : 
Restaurant Bristol, Knokke-Heist (2000) Commis koude keuken / patisserie
Restaurant Ter Heide (o.l.v. Peter Asaert), Lembeke (2001) Commis koude keuken / patisserie
Restaurant The Paddock *, Keerbergen (2002) Chef de partie koude keuken / patisserie
Restaurant Kadeau*, Bornholm (2017)
Restaurant Kadeau**, Copenhagen (2018)

Vorige werkgevers : 
Restaurant Bristol, Knokke-Heist (2002) Chef de partie koude keuken/ patisserie
Restaurant-Brasserie Yanko, Gent (2002-2004) Chef de partie koude keuken/patisserie
Restaurant Brasserie Stadius, Gent (2004-2005) Sous-chef, (opstart)
Overseas Adventure Traveling, Contintal Waterways, Frankrijk (2006) Chef
Restaurant Onder de Toren, Hansbeke (2006 – 2013) Sous-chef
Restaurant Onder de Toren, Hansbeke (2013 – heden) Chef – Eigenaar
Restaurant Maste, Gent (opening 2018) Chef – Eigenaar

 

Aanvullende opleidingen :
2010: Mentoren-opleiding/ begeleiding stagiairs 
2011: Horecavorming macarons /Horecavorming nieuwe technieken /
Horecavorming Foodpairing
2012: Patisserie
2013: Horecavorming Texturas. 

Andere :
Vervangend praktijkleerkracht ( 2012 & 2018 ) Hotelschool Ter Groene Poorte
Vice Voorzitter JRE België  (nationale tak 2016- 2017)

Palmares
3de plaats ‘Eerste kok van België 2012’ , Prosper Montagné
1ste plaats ‘Eerste kok van België 2013’ , Prosper Montagné
Finalist ‘Viskok van het jaar 2014 en 2016’, North Sea Chefs
Great Belgian Beer Dinner 2013 - 2014- 2015
Lid van de ‘Jeunes Restaurateurs d’Europe ( 2014- heden )
Voorzitter Vlaanderen Jeunes Restaurateurs d’Europe
Jong Keukengeweld 2014 – 2015 – 2016 - 2017
Flanders Kitchen Rebel 2015 – 2016 - 2017
Organisator JRE Cooking Cup 2015 – 2016 - 2017
1ste plaats ‘Ster van de Belgische keuken 2015’, Meesterkoks van België
San Pelligrino Young Talent 2015 – 2016
Finalist “Ster der Sterren” Mastercooks 2017 ( leverde een plaats op in het Belgische team voor de international Global World Chefs Challenge )
1ste plaats “Viskok van het jaar 2017”, North Sea Chefs
Zilver op Europees kampioenschap Global Chef Challenge, Praag 2017