The Mastercooks of Belgium

Molsla met moes van rode biet, abrikozencompote en gepofte wilde rijst - Frank Fol

Aantal personen 
4
Ingrediënten 
  • 1 Blanke molsla
  • 1 kleine rodebiet
  • 2 dl room
  • 2 gelatine blaadjes of wat agar agar
  • witte peper van de molen
  • selderijzout
  • foeliepoeder
  • kardamonpoeder
  • cayenne peper
  • 1 stevige eetlepel ongepelde wilde (rode) rijst
  • 4 rijpe abrikozen
  • chinese bieslook
Bereidingswijze 

Kook de biet in ruim water. Lentebieten moet men ongeveer 25 minuten kooktijd geven. Winterbieten zijn pas gaar na 1,5 tot 2 uur. Na het koken dienen ze afgekoeld te worden onder koud water. Stroop vervolgens het vel weg. Plaats in kommetje zonder vocht.

Room driekwart opslagen. Gelatine weken in koud water. Een geut water opwarmen en geweekte gelatie hierin oplossen. 60 gr biet samen met dit gelatinevocht mixen tot fijne puree. Kruiden met selderijzout, kardamon, foelie, witte peper en cayenne peper. Puree met room mengen en in koelkast even laten rusten.

Rijpe abrikozen ontpitten en in kleinere stukken snijden. In een potje onder deksel op een laag vuurtjes 10 minuten laten stoven. Zachtjes roeren en vooral niet laten kleuren. Eventueel enkele druppels water toevoegen. Als abrikozen goed rijp zijn hebben ze een prachtige balans tussen zoet en zuur, en hebben vooral veel smaak. Compote laten afkoelen.

Arachideolie in kookpotje opwarmen tot rijstkorrel zich ontpopt tot popcorn. Test met een enkele korrel tot de olie de juiste temperatuur heeft bereikt. Voorzie schaaltje met keukenpapier, alsook schuimspa (schepje) om gepofte rijst te kunnen scheppen. Bij juiste temperatuur stort u al de rijst gelijktijdig in olie en 5 seconden later is de rijst gepoft en schept u ze er onmiddellijk uit voor ze volledig bruint. Even overtollig vet wegschudden in keukenpapier en wat zouten.
 
Afwerken :

Op elk bord spuit men wat moes, een lepeltje compote plaatsen, de molsla en afwerken met gepofte rijst, een takje (chinese) bieslook en eventueel wat foeliepoeder.

Culinair tips :

  • Heb je het liever nog wat sappiger ? Bevochtig de molsla juist voor het serveren met een enkele druppels olijfolie en sherry azijn.

Nutritionele Troeven Gerecht

  • Vit. A, B1, B2, B6, C, Natrium, Kalium, Calcium, IJzer, Caroteen, Koolhydraten, Vezels. Laag colesterol recept.
  • Molsla bevordert de spijsvertering en wordt ook aanbevolen bij bloedarmoede, gal- en suikerziekte.

Kleuren

  • Geel, Paars, Oranje

Energie

  • Molsla bevat maar 52 Kcal per 100 gr
  • Abrikoos bevat 40 Kcal per 100 gr
  • Gegaarde Rode biet bevat 23 Kcal per 100 gr
  • Per portie = 209 Kcal

De Ideale Wijn

  • Rauwe molsla vraagt een wit frisse wijn. In combinatie met de rode biet moes, de rijpe abrikozen en geroosterde smaak van de rijst kan men eventueel overwegen een gekoelde fruitige rode wijn te genieten.