Noorse Skrei bij de Meesterkoks

Maandag 4 maart organiseerde de Noorse ambassadeur een lunch ter promotie van de skrei. Skrei is een jonge kabeljauw die wordt gevangen in de Noorse ijswateren tijdens zijn jaarlijkse trek van de Barentszee naar de Lofotenarchipel. Op de bijneekomst waren
talrijke chefs, waaronder verschillende vertegenwoordigers van de Meesterkoks van België aanwezig.

Skrei is een seizoenvis die meer en meer in de belangstelling staat. Hij is enkel tussen januari en april te koop.  Je kunt hem nog enkele weken degusteren bij de beste chefs van het land. Zo kan je skrei proeven bij onder meer Alain Bianchin (La Villa Lorraine-Brussel). Hij gaart de vis op 140°C en serveert hem met de eerste hopscheuten. In de brasserie van de Villa bereidt hij hem zoals in Japan in een terikyaki, maar met fregola (Sardijnse pasta) en bouillon van artisjok.

Philippe Meyers (Restaurant Philippe Meyers – Braine- L’Alleud), bakt de skrei op het vel. Als de vis gegaard is wordt het vel verwijderd en bedekt met een korst van dragon en geserveerd met een emuslie van kreeft en geplette aardappelen. In Wallonië maakt  Nathalie Thinon (La Bouteille à la Mer in Huy) er een carpaccio mee met olijfolie en rozetjes van seizoengroenten.
www.poissons-de-norvege.fr