The Mastercooks of Belgium

Mastercook Gert De Mangeleer sluit Hertog Jan

15 januari 2018

Mastercook Gert de Mangeleer en zijn partner Joachim Boudens kondigden onverwacht de sluiting aan van hun driesterrenrestaurant Hertog Jan. 22 december 2018 is de laatste dag dat het restaurant zijn gasten zal verwennen.

Hertog Jan heeft sinds 2012 drie sterren in de Michelin en verhuisde in 2014 naar de huidige locatie, een hoeve in Zedelgem met een 1 ha grote moestuin. Volgens Gert De Mangeleer stopt Hertog Jan op zijn hoogtepunt. De investering van zowat 4,2 miljoen is grotendeels terug verdiend. Het businessmodel van een grote zaak zoals dat van hen is erg wankel. Daarbij wordt verwacht dat de chef zowel ’s middags als ’s avonds in het restaurant aanwezig is waardoor er weinig ruimte is voor andere projecten.

Over de plannen voor de toekomst blijft het duo erg vaag. Het restaurant wordt verkocht. Er zijn al enkele geïnteresseerde particuliere kopers. De twee willen wel op hoog niveau verder koken, maar niet in de traditionele setting van een restaurant. Een van de opties is een restaurant in een industriële setting in Brugge waar op vaste tijden voor een beperkte groep mensen zal worden gekookt. Daarmee kunnen ze ook meer tijd besteden aan hun gezin en aan andere projecten.

Less, de brasserie die ze enkele jaren geleden op het voormalige adres van Hertog Jan openden, willen ze verder uitbouwen. Het restaurant verhuist naar een nieuw pand in Brugge en wordt uitgebreid met een bar en pastrygedeelte. Bovendien wordt er gezocht naar een stad waar een tweede vestiging van Less kan komen.

Met het verdwijnen van Hertog Jan eind dit jaar blijft Mastercook Peter Goossens nog als enige driesterrenchef over in België. Tenzij Michelin in november een nieuw driesterrenrestaurant toevoegt. 

Gert De Mangeleer en Sommelier en Joachim Boudens
De moestuin (1 hectare groot)