De Meesterkoks van België op het congres van de WorldChefs

De World Association of Chef’s Societies organiseerde in oktober in het Griekse Thessaloníki haar jaarlijkse congres. Terzelfdertijd ging ook de Global Chefs Challenge door, een wedstrijd waar 40 topchefs uit de hele wereld aan deelnamen. Deze werd gewonnen door de Noorse chef William Davidsen.

Voorzitter Frank Fol en directeur Paul Gelders waren uitgenodigd op het congres om er de Vereniging van Meesterkoks van België te vertegenwoordigen. Ze kwamen enthousiast terug met een rijkdom aan ontmoetingen, talrijke projecten en samenwerkingsideeën.

Na zijn terugkeer uit Griekenland beschreef Frank Fol dit congres als een unieke ervaring. Een ervaring die werd gedeeld door zusterverenigingen uit 105 verschillende landen die hun indrukken, ondervindingen en doelstellingen deelden rond onderwerpen zoals de keuken van vandaag in de wereld, de opleiding van jongeren voor het koksvak, de opvoeding van diezelfde jongeren en toekomstige professionals voor het ‘goede eten’, en dat is de gezonde en evenwichtige voeding van de toekomst.

Frank Fol: “De grote consensus van dit congres was de vaststelling dat chefs over de hele wereld zich oriënteren naar een gezonde en evenwichtige keuken met, in toenemende mate, respect voor wat we eten. Het programma en het gemeenschappelijke project dat uit dit congres voortvloeiden worden hierop georiënteerd. Wat mij betreft zijn deze waarden me niet vreemd, omdat ik ze al verschillende jaren in de praktijk breng met mijn werk als ‘Groentechef’ en met mijn filosofie ‘Denk Groenten, Denk Fruit’. In Thessaloníki toonden alle leden zich zeer tevreden over het engagement van dit programma, wat ik alleen maar vol enthousiasme kan bijtreden.”

Tijdens het congres werden nog een aantal andere projecten voorgesteld. Frank Fol: “De verplaatsing was zeer nuttig. We hebben er onder meer hulp gevonden bij de voorbereiding van de grote wedstrijd voor jonge chefs, georganiseerd door WorldChefs in 2018 (van 11 tot 14 juli) in Maleisië. Voor België zal de laureaat van de Ster van de Belgische keuken 2016 onze vereniging vertegenwoordigen. Hij wordt vergezeld van twee andere winnaars van de Ster van de Belgische keuken van de vorige jaren, om op die manier een top Belgische team te vormen.”

“Tijdens het congres werd ook de nieuwe wereldvoorzitter van de World Association of Chefs’ Societies  gekozen. Het gaat om de Duitser Thomas A. Gulger die in Saoedi Arabië werkt.”

“Er werd eveneens een mooi project van humanitaire hulp bij natuurrampen op punt gezet. Ik was zeer onder de indruk van dit initiatief dat oorspronkelijk in het leven werd geroepen door een aantal hotelchefs, en nu door talrijke andere chefs over de hele wereld werd overgenomen, van Jakarta over New-York tot in Frankrijk.  Zo krijgt dit project, dankzij deze grote chefsvereniging, internationale allure”.

“Tijdens dit congres heb ik vooral kunnen vaststellen dat het zeer interessant was voor onze Vereniging van Meesterkoks van België om tot de World Association

of Chefs’s Societies toe te treden en deel uit te maken van zo’n dynamische beweging op wereldschaal.”

“Alle Meesterkoks die dat wensen kunnen deelnemen aan de volgende bijeenkomst van de World Chefs Societies in juli 2018 in Kuala Lumpur (Maleisië). We hebben de mogelijkheid om aanwezig te zijn op de jongerenwedstrijd en op het volgende congres, maar ook om ons verblijf ter plaatse te verlengen. Over de details vertellen we binnenkort meer.”

Maîtres Cuisiniers de Belgique au Congrès de WorldChefs
Maîtres Cuisiniers de Belgique au Congrès de WorldChefs