The Mastercooks of Belgium

De Meesterkoks hebben de wind in de zeilen

De Antwerpse haven vormde het dynamische decor voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Mastercooks of Belgium. Plaats van afspraak was de Antwerpse vestiging van partner METRO gelegen aan de Houtdok-Noordkaai in het hart van de haven. Een unieke kans om het nuttige aan het aangename te koppelen. Na een bezoek aan METRO werd de Algemene Vergadering gehouden op een boot die klaar lag aan de kade. De dag werd in schoonheid beëindigd met een rondvaart door de Antwerpse haven met aan boord de nieuwe Meesterkoks en kandidaat Meesterkoks 2017.

Ultra fresh
De METRO-vestiging Antwerpen Noord is het tastbare bewijs van de nieuwe richting die METRO als huisleverancier van de horeca wil uitgaan. De Meesterkoks ontdekten een onderneming die zichzelf in snel tempo aan het heruitvinden is. METRO is niet langer een grijze groothandel maar een aangename ontmoetingsplaats waar innovatie en beleving centraal staan. Het interieur ademt een frisse sfeer met diverse ‘demonstratiestands’ waar specialisten je graag tekst en uitleg geven over de producten. De Meesterkoks ontdekten zo het heel brede aanbod aan verse kruiden, waarvan een deel in een aparte ruimte groeit onder aangepaste led-verlichting. Dat METRO gaat voor ‘ultra fresh’ zagen we  in de visafdeling waar een gigantische kingcrab duidelijk maakte dat ze ‘springlevend’ was. Met een goed glas in de hand werden diverse soorten kwaliteitszalm en het brede gamma van Franse kazen geproefd.

Mastercooks, the young onces
Daarna ging het richting boot voor het ernstige gedeelte. Na de goedkeuring van de rekeningen en de begroting 2017, was het de beurt aan president Frank Fol en directeur Paul Gelders om de plannen en projecten voor het nieuwe werkjaar uit de doeken te doen.  Directeur Paul Gelders  verraste meteen de talrijk aanwezige Meesterkoks met de mededeling dat er gewerkt wordt aan een jongeren-afdeling. Uitgangspunt is dat er in ons land veel jonge chefs zijn die een hoog professioneel niveau halen wat bewezen wordt door de quoteringen die ze in de gidsen krijgen. De Mastercooks of Belgium willen deze jonge chefs verwelkomen in een autonome afdeling van de vereniging. De raad van bestuur zal dit verder uitwerken.

Meesterkoks in de BOX
Partners zijn voor de Mastercooks of Belgium veel meer dan bedrijven of organisaties die een financiële support bieden, het zijn letterlijk ‘partners’ waarmee originele en boeiende samenwerkingen worden aangegaan. Nieuw dit jaar zijn twee projecten waarin de Mastercooks of Belgium zullen samenwerken met MAKRO. Er komt een tweewekelijkse foodbox met daarin de ingrediënten voor een recept geconcipiëerd door een Meesterkok. De Meesterkoks die meewerken aan deze aktie krijgen naast een vergoeding ook een flinke ‘exposure’ in alle vestigingen van MAKRO.

Nieuwe gids
Een tweede samenwerking MAKRO-Mastercooks is de uitgave van een Mastercooks-gids. Er worden niet minder dan 80.000 exemplaren gedrukt van een magazine waarin elke Meesterkok 1 pagina zal krijgen met een foto en een qoute. 50.000 exemplaren zullen verdeeld worden in de MAKRO-vestigingen. De overige 30.000 worden verdeeld onder de Meesterkoks (200 per aktief lid).

Reizen om te leren
Het wordt stilaan een traditie om samen met partner Schenk op wijnreis te gaan. Dit jaar is er een trip naar Bergerac en Carcassone gepland met onder andere een bezoek aan het domein van de illustere wijnmaker Hugh Rayman.  Voor wie het iets verder van huis wil zoeken, is Peru ongetwijfeld een interessante bestemming met een boeiende gastronomische cultuur. Contact ter plaatse is Bruno Rouffaer.

100% Lunch
Vorig jaar was de actie 100% Cera-LUNCH een succes.  5933 gasten genoten van een lunch in de restaurants die aan de actie deelnamen. Er werden 75% meer CERA-vouchers verdeeld onder 30 deelnemende restaurant. Dit jaar wordt de lat nog iets hoger gelegd en mikken de Mastercooks samen met partner CERA op 40 deelnemende restaurants  en 8000 gasten die zullen genieten van een lunch aan een zacht prijsje:  55euro voor een 5 gangen-lunch (+10 euro in een restaurant met 1 Michelin-ster of 16/20 Gault&Milllau, +30 euro 2-sterren of 17/20 Gault&Millau, +60 euro 3-sterren of 19/20 Gault&Millau).

Nieuwe Meesterkoks en kandidaat-Meesterkoks

17 kandidaat-Meesterkoks werden dit jaar volwaardig lid van de vereniging: 

 1. Bernard Didier - Les Gourmands- Blaregnies
 2. Olivier Bourguignon  - Le d’Arville  - Wierde
 3. Patrick Caignau - De Tafel van 2 - Ninove
 4. Axel Colonna-Cesari - Centpourcent - Sint-Katelijne-Waver
 5. Patrick De Gendt – De Popelier - Gooik
 6. Peter De Groote – Ten Dauwe - Aalter
 7. Rik Dumon - Dumon - Wakkerzeel
 8. Paul Fourier – La Pomme Canelle - Luxembourg
 9. Geert  Gheysels - Anobesia - Affligem
 10. Micheal Vrijmoed – Vrijmoed - Gent
 11. Koen   Lienard - Kok-Koen - Binkom
 12. Paul-Luc Meessen – De Fakkels - Sint-Truiden
 13. Cédric Poncelet – Cédric - Knokke-Heist
 14. Axel Rousseaux - L’O de Samme - Feluy
 15. Koen Somers - De Kristalijn - Genk
 16. Peter Van den Bossche – Latem - Sint-Martens-Latem
 17. Eddy  Van den Langenbergh - Rijkevorsel

Nieuwe kandidaat-Meesterkoks:

 1. Jeremie Landweer - De Kleine Zavel - Antwerpen
 2. Nicholas Tsiknakos  - Hotel Manos/Kolya - Brussels
 3. Frédéric Picot – La Villa du Hautsart - Mélin
 4. Joris Wils – De Repertoire - Herentals
 5. Cyril Jolivet – Le Toucan sur Mer - Brussels
 6. Jean-Pierre Gascoing – Le Toucan sur Mer - Brussels
 7. Patrick Gobert – Traiteur Gobert - Knokke-Heist

Een passend einde`
Na het officiële gedeelte genoten de aanwezigen nog van een uitgebreid kaasbuffet aangeboden door METRO. Buiten gleed traag het nieuwe havengebouw voorbij. Boven het ‘oude’ gedeelte schittert de mooie nieuwe ‘diamant’ ontworpen door de Libanese architecte Zaha Hadid. Een iconisch beeld dat niet alleen symbool staat voor de Antwerpse haven, maar ook voor de Mastercooks anno 2017.