Frank Fol

MasterCooks - Top Specialists
Wall of Fame
chef

Frank Fol

We're Smart® World - Innovation Center
Moerasstraat 18
3320 Meldert-Hoegaarden
E: futurefood@frankfol.be
Facebook link Facebook link

Frank Fol, De Groentekok® - Culinary Architect.  

Reeds meer dan 20 jaar is Frank Fol, De Groentekok, actief rond groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl. Hij was gedurende 16 jaar topchef van zijn restaurant Sire Pynnock te Leuven. Iedereen In Vlaanderen leerde hem beter kennen langs het TV-programma MondFol op Eén. Hij is het creatieve smaakbrein achter de SMAAKBOM®, een gezonde snack, EXKI, de gezonde Fast-service restaurantketen, LEGUMAISE®, de gezonde groentesaus en het kleurrijke "Walking diner" concept FOLLADE®.  Zijn ondersteuning als culinair begeleider van het Belgisch Olympisch Team in China en Londen, de astronauten en kosmonauten, en de zuidpoolreizigers Dixie Dansercour en Sam Delfour noemt hij zelf zijn hoogtepunten.  Ondertussen krijgt zijn filosofie "DENK GROENTEN! DENK FRUIT!" meer en meer voet aan de grond in de Benelux en ver daarbuiten.  Hij reisde reeds heel de wereld af om zijn filosofie te promoten. "De week van groenten en fruit" en de Award voor "Beste Benelux Groenterestaurant" zijn reeds 4 jaar sterke concepten bij mensen die op zoek gaan naar lekker en gezond! Het laatste nieuw initiatief in samenwerking met GaultMillau Benelux is "De Groene Gault Millau - Benelux" die voor het eerst uitkomt in 2013!

Meer info:

www.weresmartworld.com
www.ekomenu.be
www.frankfol.be
www.legumaise.eu

WE'RE SMART® WORLD CENTER

Interview

Frank Fol: “We zullen er een flinke lap op geven”

Iets meer dan een jaar geleden nam Frank Fol het roer over van Robert Van Duren als voorzitter van De Meesterkoks van België. Na een grondige bevraging en een stevig rondje brainstormen werd een gedetailleerd masterplan op de rails gezet. In januari werden de nieuwe kapitein en zijn plannen voorgesteld aan leden en pers. De eerste horde werd met succes genomen. Deze maand staat er echter een veel zwaardere horde op het programma. Vier events: De Week van de Belgische Keuken, De Ster van de Belgische Gastronomie, 100% Lunch en een afsluitend Gala Diner moeten het talent, de vakkennis en de passie van de Belgische Meesterkoks opnieuw laten schitteren.

September wordt een stressvolle maand voor de voorzitter. Hoe verlopen de voorbereidingen?
Frank Fol “Alles verloopt volgens plan. Zo kan ik nu officieel aankondigen dat alle Meesterkoks op maandag 16 september ’s avonds ontvangen zullen worden door premier Elio Di Rupo in zijn ambtswoning. Op die manier wil hij ‘De Week van de Belgische Gastronomie’ steunen en de verening erkennen als dé ambassadeur van de Belgische culinaire kwaliteit. Uiteraard zal de ontvangst breed gecoverd worden in alle media.

Een mooie erkenning van een jaar hard werken!
Het is aangenaam om te zien dat het harde werk vruchten begint af te werpen. Twee jaar geleden vroeg Robert me of ik geen belangrijker rol wou spelen in de vereniging. Om eerlijk te zijn, moet ik toegeven dat ik eerder lauw gereageerd heb. Ik ben voorzitter van Les Jeunes Restaurateurs en de Patroonsfederatie geweest. Die ervaringen waren wel heel positief, maar ik wist dat het veel extra werk zou betekenen.

Ik ben reeds tien jaar lid van de Meesterkoks. Pierre Wynants en Peter Goossens waren destijds mijn peters en daar was en ben ik nog steeds bijzonder fier over. De vereniging ligt me heel nauw aan het hart omdat het een erkenning is van collega’s. Het betekent dat je als vakman geslaagd bent in je verhaal.

Wat heeft je over de streep getrokken?
Voor mij was het belangrijkste dat ik zeker was van voldoende steun. Ik wou in geen geval vechten tegen de bierkaai.  Ik had een aantal ideeën van hoe het zou kunnen/moeten en indien men er voor open stond, dan wou ik het overwegen om voorzitter te worden. Ik heb voorgesteld om een ‘brainstorm’ te organiseren met het bestuur en daaruit zijn een aantal ‘denkpistes’  gegroeid. Toen ik die aan het voltallige bestuur voorstelde bleek dat ik genoeg mensen had overtuigd.

Een van de vier evenementen deze maand is 100% Lunch waarbij het publiek bij een aantal Meesterkoks ’s middags kan lunchen aan een voordeeltarief.  Een eerste test voor de voorzitter?
“Er zijn nu 45 restaurants ingeschreven, iets meer dan de helft van de Meesterkoks doen mee, mooi verdeeld over het land. Onder hen toppers als Comme Chez Soi, De Jonkman, Bartholomeus, L’Air du Temps en Li Cwerneu,. Zij beseffen dat een dergelijke aktie niet alleen promotie betekent, maar ook echte ‘business’.

Naar aanleiding van 100% Lunch en de Week van de Belgische Keuken hebben we een deal met Knack/Le Vif. Er wordt een speciale bijlage gedrukt op 205.000 exemplaren. Als slechts een zeer miniem percentage van de lezers – 2% bijvoorbeeld, wat toch zo’n 4000 mensen is – ingaan op het aanbod zullen een aantal restaurants gedurende de maand waarin de aktie loopt ’s middags zeker volgeboekt zijn.

Het succes van een dergelijk project heb je als voorzitter maar gedeeltelijk in de hand. Je moet elke chef ook meekrijgen, tenslotte hangt het van hun inzet af of het project slaagt. Wij hebben onze job gedaan, denk ik.”

Vlaanderen, Wallonië, Brussel… we leven in een ingewikkeld land. Vroeger kregen De Meesterkoks nogal eens de kritiek dat ze teveel op Brussel gericht waren.
“Het is juist dat we ook vandaag nog volop gesteund worden door het Brussels Gewest, de Stad Brussel en dat Vlaanderen wat achterop blijft. In de zeer nabije toekomst ga ik met mensen van de Vlaamse regering samenzitten en ik hoop vooral dat ze heel ‘open minded’ zijn.

Wat de leden betreft maak ik me allerminst zorgen. Iedereen, Walen, Brusselaars, Vlamingen voelt dat er een nieuwe wind door de Meesterkoks waait en dat we er een flinke lap op geven. De Vlaamse chefs zijn zeker bereid om in het verhaal van de Meesterkoks anno vandaag mee te stappen.”

In 2014 staat een ingrijpende verandering op het programma. Het toetreden tot De Meesterkoks wordt een pak lastiger dan vroeger.
“Je kan pas tot De Meesterkoks van België behoren als je een echte topper bent. Wij zijn geen Jeunes Restaurateurs of Jong Vlaams Keukengeweld. Net als voor de nationale ploeg moet je je plaats bij De Meesterkoks verdienen.

Volgend jaar komt er een nieuw systeem van toetreding. Een ‘Comité van Aanvaarding’ zal de chefs waarvan ze menen dat ze in aanmerking komen uitnodigen om lid te worden. Als ze aanvaarden worden ze ‘kandidaat lid’ gedurende twee jaar. In die periode moet het kandidaat-lid zich bewijzen door het charter te respecteren en door actief mee te werken. Het heeft geen enkele zin dat we mensen binnen halen die geen enkele interesse hebben in de vereniging.”

Een veel gehoord argument van de chefs is “tijd te kort”. We willen wel naar de vergaderingen en activiteiten komen maar… geen tijd!
“Klopt. Tijd is voor veel restaurateurs een groot probleem. Het is crisis, er is personeelstekort, het is moeilijk om goede mensen te vinden… problemen genoeg. En dus wil iedereen zo veel mogelijk in zijn zaak zijn. Daarom verwachten we ook geen onmogelijke dingen van de leden, maar als je als organisatie heel veel moeite doet om een aktie als 100% Lunch  - waar iedereen beter van wordt – op te zetten, dan mag je op zijn minst een antwoordje op de mail met de uitnodiging om deel te nemen, verwachten.

Het uitgangspunt is dat de vereniging er is voor de leden. Het is de bedoeling dat de ze minstens een aantal keer hun lidmaatschap terug kunnen verdienen. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de bonnen ‘Bon Moments’ die we verkopen. Dit jaar zijn er reeds voor 100.000 euro de deur uit. Van een bon van 100 euro gaat er ook  100 euro effectief naar de restaurateur. Bij andere systemen blijft er tot 30% plakken aan de handen van de organisator. Bij ons niks.”

Hoe is de gastronomie en het beroep geëvolueerd in de voorbije jaren?
“Het vak is zwaarder geworden. Je moet uiteraard  goed en graag koken maar ook  zeer multifunctioneel zijn. Een chef is vandaag niet alleen een superambachtsman, hij is ook ondernemer. Hij of zij moet verschillende talen spreken, kunnen omgaan met de media en een goed personeelsbeleid kunnen voeren. Ook je keuken moet performanter zijn en je moet de lat heel hoog leggen. Klanten kennen meer dan vroeger, weten meer, weten het soms ook ‘beter’… Als chef moet je mee zijn met de evolutie.

Op puur gastronomisch vlak denk ik dat we nu terug keren naar de basis. Je merkt dat vandaag veel mensen op zoek zijn naar goede producten, op een eenvoudige manier gebracht en in de juiste balans. Geen grote lappen vlees meer, er is veel meer plaats voor groenten.”

Wat ons naadloos bij de ‘Groentekok Frank Fol’ brengt. Waarom heb je de switch gemaakt?
“Er is geen sprake van switch, van dag 1 hadden groenten een zeer belangrijke plaats op mijn kaart. De reden waarom ik met mijn restaurant gestopt ben, lag bij mijn echtgenote (lacht). Ik had haar beloofd om niet  mijn gehele leven een restaurant te hebben. Door de televisie kreeg ik bekendheid met mijn groenteverhaal. Steeds meer bedrijven vroegen me om producten en recepten voor hen te ontwikkelen en zo is de bal aan het rollen gegaan. Vijf jaar geleden ben ik dan met Denk Groenten - Denk Fruit gestart, daarna De Week van de Groenten en Fruit en de wedstrijd Het Beste Benelux Groenterestaurant. Vorig jaar kwam er de Groene Gault & Millau bij.”

Om te eindigen in schoonheid: met het Gala Diner op 22 september in het Kasteel van Ruisbroek. Waarom mogen we dit zeker niet missen?
“Bijvoorbeeld omdat dan de nieuwe koksbuizen van de Meesterkoks ontworpen door de befaamde Belgische modeontwerper Gerard Wathelet voorgesteld worden. Bovendien wordt het ook gastronomisch een topavond. Op het menu staan hapjes van Filip Hendrick, een groentegerechtje van Bart De Pooter, Frederik Cardinael stelt een tweede voorgerecht voor. Lionel Rigolet doet de kaas en Roger Van Damme zorgt voor het dessert.”

En het hoofdgerecht?
“Dat weten we pas als we de winnaar van De Ster van de Belgische Keuken kennen op 22 september.”

interview Tine Bral

Frank Fol – www.weresmartworld.com