De ster van de belgische keuken


Het is tijd dat we terug fier worden op onze eigen Belgische topproducten. Maar vooral dat we ze samen met alle Belgische instanties zowel nationaal als internationaal in de belangstelling gaan brengen. Dat gebeurt met ‘De Ster van de Belgische keuken’. Een nieuwe nationale wedstrijd met internationale allure die op initiatief van Pierre Wynants, Frank Fol en Christophe Hardiquest - 3 bekende Belgische topchefs uit de 3 landsgedeelten – en De Meesterkoks van België, in 2013 wordt georganiseerd. De wedstrijd vormt een belangrijk onderdeel van ‘De Week van de Belgische keuken’, een nieuw initiatief waarmee De Meesterkoks van België in september 2013 uitpakken.

Hoe gaat de wedstrijd in zijn werk?

In elke provincie wordt een oproep gedaan naar professionele koks om 2 recepten in te sturen op basis van de beste Belgische ingrediënten en de Belgische tradities. Het gaat om 1 gerecht en een chocoladegarnituur. Het thema wordt bekendgemaakt bij de oproep tot inschrijving. Het gerecht moet bovendien gelinkt zijn aan een Belgisch bier, erin verwerkt, maar zeker als een perfecte begeleider bij de bereiding. Een provinciale jury bepaalt welke chef haar provincie mag vertegenwoordigen op nationaal vlak. Uit de 11 kandidaten (10 uit de Belgische provincies en 1 uit het Brusselse gewest) en hun recepten worden door een nationale jury de 8 “beste” duo recepten verkozen om de competitie aan te gaan. Technische innovatie, streekeigen producten, gezondheid, creativiteit, authenticiteit en smaak zijn voor de jury doorslaggevend.

De competitie wordt georganiseerd zoals een “Davis cup”. Er wordt gestart met 4 wedstrijden tussen telkens 2 provincies. De 4 winnaars van deze wedstrijd gaan door naar de halve finales. De 2 winnaars van de halve finales nemen het in de finale tegen elkaar op. De bieren die aan de gerechten worden gelinkt komen uit een officiële selectie die wordt bekendgemaakt op 31 maart 2013. In de kwart en halve finales gebruiken de ploegen hun recept + chocoladegarnituur. De finalisten krijgen een ‘Mistery-koelkast’ met Belgische producten en Belgische bieren waarmee ze aan de slag moeten gaan.

Een internationale jury van topchefs en bierproevers zal tijdens elk wedstrijdgedeelte een winnaar aanduiden op basis van een strikt reglement, vakkennis en smaak. De punten worden samengeteld. De winnaar van de finale krijgt de wisselcup ‘The Belgian Star’-Award, en mag zich voor 1 jaar “De Ster van de Belgische keuken” noemen.

De originele ‘The Belgian Star’-Award is een creatie van Belgische luxe-iconen die op elke wedstrijd te kijk zal zijn. De winnaar van de Ster van de Belgische keuken krijgt een replica van de Award mee die verwijst naar de overwinning. Zijn/haar tegenstrever gaat naar huis met dezelfde replica die verwijst naar de finaleplaats.  

Er zal ook een publieksprijs zijn op basis van een online-voting en een speciale prijs over de beste match tussen gerecht en bier. Deze prijzen houden geen rekening met “De Ster”, maar gaan over alle kandidaten van de 7 wedstrijden.

Nationale en internationale media worden op dit evenement uitgenodigd.
De wedstrijd zal in 2013 voor het eerst doorgaan van 16 tot en met 22 september, tijdens De Week van de Belgische keuken. De prijsuitreikingen vinden plaats op 22 september tijdens een groot afsluitingsevenement met diner ter eer van de Belgische troeven.

De Week van de Belgische keuken wordt ook een belangrijke promotie voor onze Belgische productie. Tijdens De Week worden buitenlandse journalisten uitgenodigd bij de telers, verwerkers, betrokken brouwerijen en producenten. Bovendien zullen allerlei activiteiten plaatsvinden voor het grote publiek, bedrijven, organisaties, verenigingen, confrérieën, gildes en media!

In 2014 willen we ook een kookboek “De Smaakmakers van de Belgische keuken” uitbrengen waar de geselecteerde producten en bieren hun plaats krijgen.

Planning
Voorjaar 2013: Lancering van wedstrijd door de Meesterkoks van België, Pierre Wynants en partners tijdens een persevenement in januari.

Lente-Zomer 2013: Provinciale oproepen. Start van de voorrondes door de Meesterkoks.

September 2013: “De week van de Belgische keuken” waarin de wedstrijd en prijsuitreiking zullen plaatsvinden.

Download het reglementConcept “Ster van de Belgische keuken” is eigendom van Pierre Wynants, Christoph Hardiquest (Bon-Bon) en Frank Fol (CP-O bvba). Uitgewerkt in 2011 en 2012.