Home >> Willy - Slavinsky >>
Willy - Slavinsky

mastercooks_slideshow

mastercooks_beschrijving

In Memoriam

Op 27 april 1992 sterft in Gent een visionair Meesterkok, amper 44 jaar oud. Hij is op dat moment zowel nationaal als internationaal vermaard om zijn avant-gardistische visie op gastronomie en op hoe de keuken moet evolueren. Willy Slawinski wordt in één adem genoemd met de Franse topkoks Michel Bras en Pierre Gagnaire en vergaart met zijn restaurant Apicius al snel 2 Michelinsterren en 19/20 bij GaultMillau.
Veel van zijn ideeën zijn uitgekomen – o.a. zijn visie op de fastfoodkeuken die in de helft van de jaren 1980 nog in de kinderschoenen stond – en verschillende van zijn technieken worden in de moderne keuken nu nog gebruikt. Zo was de kok de eerste in België om gerechten lauwwarm te serveren, om kooktijden te verminderen en om met verse kruiden te werken. In plaats van rijke roomsausen te serveren experimenteerde hij in de vroege jaren 1980 al met samengestelde vinaigrettes.

Op 27 april 2007, 15 jaar na zijn dood, maakt Homarus Culinaire Uitgeverij postuum het testament van deze opmerkelijke kok in een beperkte uitgave van 2.000 genummerde exemplaren. Met een uniek cahier willen wij de lezer zo goed mogelijk het gedachtegoed van Willy Slawinski meegeven en zo een belangrijk deel van ons culinair erfgoed vastleggen. In een sober uitgevoerde farde vindt de lezer 6 vakken met daarin 6 verschillende onderdelen.

www.minestrone.be/willy-slawinski

Interview