Gevulde en geroosterde chiconettes met peer en zoetzure saus van abdijbier - Felix Alen

4
Ingrediënten
  • 12 Chiconettes (miniwitloof), klassiek gegaard

  • 12 sneetjes gedroogde ham (Ganda)

  • 1 eetlepel Mycryo of olie


voor de vulling:

  • 
0.5 dl olijfolie

  • 2 fijngehakte sjalotjes

  • 1 geperst knoflookteentje

  • 100 g fijne suiker (S”)
1 dl rode wijn azijn

  • 2 dl appelsap
rasp en sap van 1 limoen

  • 1 kl geraspte gember

  • 200 g gedroogde pruimen

  • 150 g fijngehakte noten (okkernoot, amandel, hazelnoot, pistache, ...) 

  • 1 el fijngehakte verse munt
cayennepeper, peper en zout
 


voor de saus:


  • 2 el suiker

  • 0.5 dl rode wijn azijn

  • 1 flesje donker abdijbier

  • 3 dl bruine fond
 


als garnituur:


geroosterde stukjes peer
broodkorstjes of uitgeholde minibroodjes
borage cress of andere tuinkruiden


Bereidingswijze

Binnen
Bak voor de vulling sjalotjes en knoflook even in de olie en voeg de suiker toe. Blus, als de suiker blond is, met wijnazijn, appel- en limoensap. Doe er geraspte limoenschil, gember, cayennepeper (naar smaak), peper en zout bij. Laat alles tot de helft inkoken en voeg de gepureerde gedroogde pruimen, de noten en de munt toe. Kruid en laat afkoelen.

Maak de saus door de suiker te laten kleuren. Voeg er de azijn, het bier en de fond bij. Laat inkoken tot een stroperige saus. Controleer de smaak.

Snijd het witloof in twee en verwijder de binnenste blaadjes zodat er een holte ontstaat. Vul die op met wat vulling en leg er een bandje ham rond. Strooi er Mycryo over of bedruppel met olie.
 


Buiten

Rooster het witloof boven hete kooltjes en schik op borden. Leg er de garnituren bij en de saus. Steek een stokje in het witloof als uw gasten het rechtstaand willen eten.


Tips:

Miniwitloof ‘Chiconettes’ is een Hagelands streekproduct van de familie Bruyninckx (0475/842759) uit Messelbroek/Scherpenheuvel. 
Serveer dit soort gerechtjes eventueel in uitgeholde briochebroodjes. Zo kunnen ze gemakkelijk rechtstaand gegeten worden.