Meesterkoks uit Brussel en de rand in de belangstelling

Yves Mattagne, Richard Hahn, Roland Debuyst en nog een aantal andere Meesterkoks uit Brussel en rand staan in februari in de belangstelling.

Maxime Collin, de coach van het Brusselse team van de wedstrijd De Ster van de Belgische keuken, verlaat de Villa Lorraine waar hij Meesterkok Alain Bianchin verving.

Binnen enkele dagen opent hij zijn eigen restaurant (Restaurant Maxime Collin) in de brasserie D’Oude Brasserie (Kraainem) die tot nu werd uitgebaat door zijn broer Gaëtan Collin. Maxime neemt de brasserie over en vormt het om tot een gastronomisch restaurant. Maxime Collin kan met een gerust hart terugkijken op zijn baan bij de Villa Lorraine. Hij kon er de ster bestendigen die Alain Bianchin behaalde. In de Villa Lorraine wordt zijn plaats overgenomen door Gary Kirchens. Deze voormalige kok van de befaamde restaurants Oustau de Baumanière et le V (Georges V) behaalde de tweede plaats in de Wedstrijd van de Belgische Keuken 2016 georganiseerd door de Vereniging van Meesterkoks van België. Hij veroverde ook de publieksprijs. Zijn coach was… Maxime Collin.

Nog steeds in de Villa Lorraine wordt de komst gemeld van Meesterkok Yves Mattagne, die er consultant wordt. De kok van de Sea Grill** zal er de zaak en de keukens superviseren die door Gary Kirchens worden geleid. Verrassend is dit allemaal niet. De Sea Grill werd immers gedeeltelijk gekocht door Serge Litvine, de eigenaar van de Villa Lorraine. Dankzij de financiële inbreng van Litvine zullen er in de lente belangrijke verbouwingswerken gebeuren in de Sea Grill, zowel in de zaal als in de keuken.

Er zijn nog andere chefs die op een verrassende manier in de kijker lopen. Zo heeft Meesterkok Eddy Munster (Wine in the City in Jette) zijn ondertussen al heel succesvolle nieuwe zaak ‘Sens’ op het Kasteleinsplein in Elsene gelanceerd. In een ander monument van de Brusselse gastronomie, L’Ecailler du Palais Royal op de Zavel, verlaat chef Richard Hahn de zaak. Hij wil een pauze inlassen in zijn carrière of wil een andere richting uitgaan die we nog niet kennen. In de Ecailler wordt hij vervangen door Maxime Maziers, tot voor kort chef in het restaurant Bowery (Smets Fashion Store) dat volgens hem definitief de deuren zal sluiten.

En net buiten Brussel, in Jezus-Eik in Vlaams Brabant, mogen we Alain Bianchin niet vergeten, wiens restaurant een eerste Michelinster kreeg.

Er zijn dus aardig wat bewegingen bij de Meesterkoks. We herhalen ook nog de verhuis van Pascal Marcin die zijn eigen restaurant (Restaurant Pascal Marcin) zal onderbrengen in het nieuwe Hotel Koru, in Autre-Eglise (Ramilies), een klein dorpje aan de grens met de provincie Namen. Mensen die van een creatieve keuken maar ook van regionale producten houden komen hier aan hun trekken. Groenten en fruit worden geteeld in een mooie Brabantse hoeve, op enkele honderden meters van het restaurant van Pascal Marcin. En vanaf de lente haar intrede doet is ook de toekomstige moestuin van onze organisator van de Concours des Petits Chefs en Herbe leverancier van lekkere groenten en kruiden. Een wedstrijd die voor de derde keer wordt georganiseerd en die doorgaat in Ciney (Domaine d’Achêne) op 16 april. Het thema voor dit jaar is ‘De groenten van onze terroir en duurzame vis”. Frank Fol, Voorzitter van de Meesterkoks (eveneens ‘De Groentekok’ ) zal zelf voorzitter van de jury zijn en toekijken op al die kleine chefs die wel eens onze toekomstige grote Meesterkoks kunnen worden.