Duik in de culinaire geschiedenis met de Meesterkoks

Maandag 18 januari nodigden voorzitter Frank Fol en de Meesterkoks van België hun partners uit in Hotel de la Poste van Tour & Taxis (Brussel) voor de eerste  grote ‘Historical Belgian Culinary Timetable’. Het doel van dit culinaire evenement was een herontdekking van de geschiedenis van onze Belgische keuken. Zowel met een reis door de tijd als aan de hand van een gerecht of een Belgisch icoonproduct dat op elke van de 12 tafels werd voorgesteld. Elke van de 12 tafels kreeg bovendien een mooie gepersonaliseerde decoratie die een thema en een tijdperk voorstelde. Aan elke tafel schoven 22 mensen aan die een hoofdgerecht kregen dat nauw aansloot met het passende tijdperk.

De maaltijd werd afgesloten met een buffet met Belgische kazen en desserts, met chocolade van Belcolade. Bieren van de Brouwerij Haacht en wijnen van onze partner Schenk begeleidden de maaltijd.

Aan de tafels zaten prestigieuze genodigden zoals Prinses Lea van België, baron Pierre Romeyer (stichter van de Vereniging van Meesterkoks van België in 1980), sportlui zoals Dominique Monami en Jean-Michel Saive en aardig wat anderen waaronder verschillende Meesterkoks uit het noorden en het zuiden van het land.

Vier van onze Meesterkoks hadden zich georganiseerd in een speciale brigade rond Felix Alen (vicevoorzitter voor Vlaanderen). Hij had aardig wat opzoekwerk gedaan naar de historische bereidingen,  die trouwens later in een mooi boek zullen worden samengebracht.

De chefs van Traiteur Paulus (Ciney), Benoit Bourivain (vicevoorzitter Wallonië) en Patrick Céleghin zorgden voor de klassieke bereidingen, terwijl Yves Matagne, met zijn atelier, de hedendaagse bereidingen voor rekening nam. Een opvallende tafel was de grote groentetafel, die werd voorgezeten door ‘Groentekok’ Frank Fol, de voorzitter van de Vereniging van Meesterkoks.

Dit zijn de 12 tijdzones die voor de 12 tafels in scene werden gezet:

  1. 1812-1842: De nieuwe culinaire dynastie (Cauderlier)
  2. 1850: De Afrikaanse verlichting
  3. 1900: De vergulde bourgeoisie
  4. 1930-1950: De grote oorlogskeuken
  5. 1950: De erkenning van de klassiekers
  6. 1960: De Belgische culinaire Godfather: J.Vermeersch
  7. 1970: Starsystem
  8. 1980: De visionaire tijden
  9. 1990: De verovering van de wereld
  10. 2000: De groene revolutie
  11. 2005: Grillardins aan de macht
  12. 2010: de North Sea chefs

Deze Culinary Timetable was niet alleen de gelegenheid om het nieuwe gastronomische jaar te beginnen en de lekkerbekken van ons koninkrijk te ontmoeten maar ook om onze nationale keuken te promoten. En wie beter dan de meest prestigieuze koksvereniging van dit land kon deze Belgische gastronomische ronde ondernemen.

Het evenement toont aan dat  de Belgische gastronomie een eigen identiteit heeft en daarmee een perfect exportproduct is. We moeten ons meer en meer buiten onze grenzen laten kennen en aan de hele wereld tonen dat de Belgische keuken niet moet onderdoen voor haar Italiaanse, Spaanse en Scandinavische nichtjes en uiteraard evenmin voor haar Franse nicht.