De moestuin van de Meesterkoks

Diverse grote chefs gaan terug naar de bron en zijn aan het tuinieren geslagen. Het is een reactie op de verloedering van onze producten en het gebruik van gemanipuleerde gewassen.  Zowat overal in het land zie je de beweging, van Vlaanderen tot in de Ardennen. Meer en meer chefs gaan een samenwerking aan met producenten en telers om hun eigen groenten en fruit te kweken.

Daarmee spelen ze ook in op de vraag van de klant die steeds veeleisender wordt wat de oorsprong en de productie van hun eten betreft. Voortaan is ook traceerbaarheid een noodzaak geworden. In de teelt van de beste lokale producten nemen onze Meesterkoks absoluut het voortouw.

Een van onze meeste actieve Meesterkoks op dit gebied is Pascal Devalkeneer. Hij pakt deze zomer trouwens uit met bijzonder nieuws: bij zijn Chalet de la Forêt, aan de rand van het Zoniënwoud, komt een van de grootste semi-stedelijke moestuinen van het land.

Pascale kweekt al aardig wat aromatische kruiden en wijdde zijn keuken resoluut aan de natuur, aan het gebruik van plantaardige grondstoffen en aan de gezonde gastronomie. Maar nu maakt hij een droom waar: de creatie van een grote moestuin met de hulp van een tuinarchitect en experten in de kweek van groenten en fruit. Het resultaat is een 1200 m2 grote moestuin samengesteld uit grote cirkelvormige kweekbakken, serres en parterres met een grote variatie aan groenten, verschillende aromatische kruiden en seizoenfruit. Het geheel is schitterend. De chef is dan ook bijzonder fier op zijn nieuw geborene. Binnenkort zal hij elke nieuwsgierige smulpaap verrukken met gerechten vol eerlijke smaken en evenwicht, gewijd aan de producten van deze heerlijke lokale terroir.

Een bijzonder voorbeeld van een moestuin, en zonder twijfel de grootste van allemaal, is deze van Sang-Hoon Degeimbre in l’Air du Temps. Hij startte verscheidene jaren geleden al met de aanleg.

Iets verder in de provincie Luik, op enkele minuten van Huy, kan Arabelle Meirlaen deze zomer de vruchten oogsten van wat ze vorig jaar heeft aangeplant. Ze kreeg hulp van haar nieuwe tuinman Pascal Moreau voor de oogst van aparte groenten en vruchten zoals boonkool,  zeevenkel, aardbeispinazie, Thaise koriander, asperge erwt , ananassalie, litchi-tomaat, tomatilio, slangenradijs en andere knolgroenten. Het zijn stuk voor stuk delicieuze zomergroenten met een bijzondere smaak die de papillen zullen prikkelen van de liefhebbers van de prachtige, natuurlijke en intuïtieve keuken van Arabelle Meirlaen.