Bekijk de webversie             NIEUWSBRIEF 7
mastercooks INHOUDSTAFEL NIEUWSBRIEF OKTOBER 2013

Grégory Gillain uit Namen wint de eerste Ster van de Belgische keuken

De Meesterkoks van België bepalen op dit moment de actualiteit van de Belgische gastronomie. Van 16 tot 22 september organiseren ze De Week van de Belgische keuken met onder meer de allereerste editie van de wedstrijd De Ster van de Belgische keuken. Naar aanleiding van deze Week ontving Premier Elio Di Rupo maandag 16 september de Meesterkoks in zijn ambtswoning tijdens een sfeervolle receptie.

De Ster van de Belgische keuken


De provinciale/nationale wedstrijd De Ster van de Belgische keuken ging door op 16 en 17 september 2013 tijdens het salon Horeca Life in Brussel. Deze wedstrijd is een initiatief van Pierre Wynants (Comme chez Soi) in samenwerking met Frank Fol (voorzitter van de Vereniging van Meesterkoks van België) en Christophe Hardiquest (Restaurant Bon Bon) onder de hoge bescherming van hare koninklijke hoogheid prinses Alexandre van België. De resultaten van de wedstrijd werden dinsdagavond 17 september officieel voorgesteld op het Stadhuis van Brussel.

De laureaten van de Ster van de Belgische keuken.

Na een spannende finale mochten de kandidaten van Namen, Brussel en Limburg het podium betreden. De allereerste Ster van de Belgische keuken gaat naar Grégory Gillain (Restaurant L’Eau Vive in Profondeville)
2de prijs: Maxime Colin (La Brasserie de la Villa in Brussel)
3de prijs: Jurgen Nijs (Restaurant Figaro in Hasselt)

Finalist Grégory Gillain ontving van AG Insurance een geldbedrag van € 5000 (en een Eddy Merckx fiets). Tweede finalist Maxime Collin ontving een som van € 2.500 en Jurgen Nijs, de 3de finalist, ontving een bedrag van € 1000. De twee eerste finalisten ontvingen eveneens een miniatuurversie van de trofee van de Ster van de Belgische keuken, gerealiseerd door Val-Saint Lambert. Bovendien kregen de 8 deelnemers, eveneens van AG Insurance, het ‘Modulis Restaurant’ pack dat recht geeft op 1 jaar gratis verzekering voor hun restaurants. Elke deelnemer ontving bovendien een diploma van deze eerste wedstrijd De Ster van de Belgische keuken.

Belgische producten, merken en instituten

De opdracht van de wedstrijd was de bereiding van een gerecht met uitsluitend Belgische producten gelinkt met een Belgisch bier. De thema’s waren dit jaar witloof en Belgische chocolade voor een niet alleen Belgisch maar bovendien ook streekgebonden gerecht en een chocoladegarnituur voor bij de koffie. Tijdens de finale werd gekookt met Ommegang bier. Niet alleen Belgische merken zoals Eddy Merckx fietsen, Val Saint Lambert, AG Insurance, Bru, Belcolade en Brouwerij Haacht gaven hun medewerking aan dit initiatief. Ook instituten zoals het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Mabru-Vroegmarkt, de stad Brussel, BMW, Omega Watches, Horeca Life, Le Nouveau Chef en Unilever werkten mee.
Belangrijk is dat de deelnemende chefs zich ertoe engageren om hun creatie gedurende drie maanden op hun kaart te zetten. Op die manier kan iedereen van deze bereiding genieten.

Reacties van de voorzitters en de finalist

Voor Pierre Wynants, voorzitter van de jury en bezieler van de wedstrijd, was deze eerste editie een groot succes en vooral van hoog niveau: "Ik was verbaasd over de kwaliteit van alle kandidaten. Ze hebben zeer goed werk geleverd. Ik denk dat deze wedstrijd veel navolg zal krijgen. Vooral omdat de kandidaten gedurende drie maanden hun bereidingen op de kaart zullen zetten. Dat zal niet alleen klanten lokken, maar ook toekomstige kandidaten die de gerechten willen ontdekken. Op die manier krijgen ze zin om hetzelfde te doen en te tonen dat ze ook efficiënt kunnen werken. Dat is bovendien een goede zaak voor onze sector.”

Frank Fol, voorzitter van de Vereniging van Meesterkoks: "Ik moet toegeven dat het bij de start niet duidelijk was wie de trofee ging winnen, want het niveau was zeer hoog. Maar tijdens de loop van de wedstrijd hebben de drie finalisten zich onderscheiden. Er was bovendien slechts een miniem verschil van 8 punten (op 800) tussen de eerste en de tweede finalist. Het was in elk geval een wedstrijd op hoog niveau. Als organisator teken ik onmiddellijk voor de organisatie van een nieuwe wedstrijd in de toekomst. De bedoeling is dat we dit project verder zetten en om de twee jaar een wedstrijd organiseren, alternerend voor professionele chefs en voor amateurs. Maar daarover is nog niet beslist. We moeten er eerst met onze partners over praten. Deze zijn op dit moment zeer gemotiveerd en waren ook aanwezig op Horeca Life. In elk geval willen we deze wedstrijd verder zetten. Want ze was niet alleen een grote première maar ook uniek omdat het alle regio’s van ons land vertegenwoordigde.
Er is ook een groot verschil met andere wedstrijd, zoals de Bocuse d’Or. Hier vragen we om een gerecht te creëren dat in een restaurant kan bereid en gepresenteerd worden, dat door elke klant kan geproefd worden en vooral, dat samengesteld is uit Belgische producten."

Grégory Gillain, laureaat: "We waren zeer verbaasd over ons resultaat, zelfs al waren we zoals verwacht in de finale geraakt. We waren zeer dicht bij de tweede kandidaat. Niets was al op voorhand gewonnen. Maar we zijn heel goed getraind, zowel in l’Eau vive waar ik werk als in de Comptoir de l’Eau Vive. Ook al dat werk werd hier beloond. Bij het uitroepen van de resultaten konden we onze vreugde dan ook niet wegsteken.”

www.destervandebelgischekeuken.be

De Meesterkoks bij de eerste minister

Maandag 16 september heeft premier Elio Di Rupo de Meesterkoks van België ontvangen in zijn ambtswoning de Lambermont, voor een eerste ontmoeting in het kader van de Week van de Belgische keuken. Dit gebeurde tijdens een cocktail waaraan talrijke Meesterkoks en drie Belgische hotelscholen deelnamen. Tijdens dit eerste contact toonde de Eerste Minister zijn interesse voor onze nationale culinaire sector en de actoren op het terrein. Een sector die de derde grootste werkverschaffer van het land is.Tijdens deze gelegenheid zei Eerste Minister Elio Di Rupo: "Ik heb u uitgenodigd omdat ik het werk van u en uw personeel naar waarde schat. In heel het land, van Oostende tot Aarlen, komt er een buitengewone kennis naar voor. Deze kennis verdient een maximale publiciteit. U kunt dus op mij rekenen om u te ondersteunen bij uw inspanningen om de Belgische keuken te promoten, zowel de creativiteit, de liefde voor het werk, de gezonde producten en streekproducten.”

Voorzitter Frank Fol bedankte de premier in naam van alle Meesterkoks voor zijn attente ontvangst en zei: ’De Week van de Belgische keuken moet een grote klassieker worden die elk jaar onze uitstekende Belgische producten, onze keuken met traditie en de creativiteit van de Meesterkoks van België in de belangstelling moet zetten. Het doel van deze manifestatie is zowel de promotie van onze Belgische culinaire talenten maar ook van de beste producten van onze ‘terroir’. Eind van de week, zondag 22 september, organiseren we een groot feest van de Belgische keuken in het Kasteel van Ruisbroek. Het thema is: The Mastercooks give taste to Belgium’. Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor iedereen. U bent nog altijd welkom mijnheer De Eerste Minister!”

Bekijk alle foto's

Geslaagd galabanket

Het galabanket van de Meesterkoks sloot de Week van de Belgische Keuken in schoonheid af. In het prestigieuze kader van het Kasteel van Ruisbroek kwamen op 22 september zowat 250 Meesterkoks en hun partners, geprivilegieerde leden, vrienden en sympathisanten van de Meesterkoks samen. Met een feestelijke receptie op het bordes en in de tuin van het kasteel werd het banket ingeluid. In een gezellige en gemoedelijke sfeer praatte Dominique Monami de verschillende elementen van de avond aan elkaar. Een van de hoogtepunten was de uitreiking van de allereerste Ster van de Belgische keuken aan Grégory Gillain (restaurant L’Eau Vive), winnaar van de wedstrijd. Daarbij werden ook Maxime Collin (La Brasserie de la Villa) en Jurgen Nijs (Restaurant Figaro), die respectievelijk tweede en derde eindigden, gehonoreerd. En de winnaars van de publieksprijs: de provincie Vlaams Brabant Tijdens het diner stelde de befaamde modeontwerper Gerard Wathelet eveneens het nieuwe ontwerp van het koksvest van de Meesterkoks voor. De absolute ster van de avond was echter Pierre Romeyer, de stichter van de Vereniging van Meesterkoks, die er volop in de bloemen werd gezet.

Bekijk alle foto's
Je krijgt deze mail omdat je een fantastische lid bent of opdat je u hebt ingeschreven op onze nieuwsbrief via onze site

Uitschrijven op onze nieuwsbrief

  Follow us on Twitter Visit us on Facebook

The Mastercooks of Belgium